Кламер БГ - Новини: Георги Първанов: Дали няма пак да се обади някой "голям брат", който да забрани руските проекти

Георги Първанов: Дали няма пак да се обади някой "голям брат", който да забрани руските проекти

България

|
Нед, 03 Юни 2018г. 15:05ч.
Георги Първанов: Дали няма пак да се обади някой "голям брат", който да забрани руските проекти

"Аз си мисля, без да имам някаква информация, дали няма междувременно пак да се обади някой "голям брат", някой "приятел" отвън, който да наложи забрана за развитието на проектите (енергийните проекти с Москва, б. р.)".

Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР бившият президент на България Георги Първанов по повод намерението на ГЕРБ да рестартира проекта "АЕЦ Белене" и договорката с Русия за отклоняване на "Турски поток" към България.

По думите на Първанов "руското енергийно присъствие не е желано от мнозина на Запад, но за нас то е жизнено необходимо". Първанов смята, че и Западна Европа, и САЩ, имат трайни интереси в областта на енергетиката и икономиката, които не са в полза за България.

През 2008 г. той договори с колегата си Владимир Путин четири споразумения, известни като "Големия шлем" - за газопровода "Южен поток", за АЕЦ "Белене", за създаване на международна проектна компания за нефтопровода Бургас-Александруполис и за отработеното ядрено гориво. Впоследствие нито един от проектите не се реализира, а в неделя Първанов заяви, че "Големият шлем" вече е турски.

Георги Първанов коментира, че посещението на Борисов в Москва не е триумф, но е успешна крачка напред. "Няма хеттрик, разбира се. Аз също играя футбол. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача", каза Първанов.

Георги Първанов заяви още, че не вижда друг вариант освен отпадането на мораториума върху изграждането на АЕЦ "Белене".

По отношение на идеята на премиера Бойко Борисов за газов хъб в България Първанов заяви, че такъв не може да има, защото няма откъде да дойдат толкова големи количества газ.

mediapool.bg