Кламер БГ - Новини: Георги Пеев, който е с трансплантирани сърце и бъбрек, спечели златен медал по плуване в Австралия

Георги Пеев, който е с трансплантирани сърце и бъбрек, спечели златен медал по плуване в Австралия

Спорт

|
Вт, 18 Апр 2023г. 12:29ч.
Георги Пеев, който е с трансплантирани сърце и бъбрек, спечели златен медал по плуване в Австралия

Георги Пеев, снимка: личен архив,

Българинът Георги Пеев, който е с два присадени органа – сърце е бъбрек - спечели златен медал на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия.

Пеев спечели златния медал в дисциплината 100 метра бруст в категорията мъже от 40 до 49-годишна възраст.

Той и съотборникът му Огнян Ганчев са преодолели квалификациите и са стигнали до финал в дисциплините си. Ганчев е останал пети на 50 метра гръб във възрастовата категория 60 - 69 г.

Двамата са единствените ни представители на форума. Утре Пеев ще плува 50 метра бруст и 50 метра свободен стил, а Ганчев - 100 метра гръб. Двамата благодарят на семействата си, на семействата на донорите си, на лекарите си и на всички, които са ги подкрепилит финансово и с екипировка.

Пеев е и европейски шампион по плуване за трансплантирани в няколко дисциплини.

Той е единственият българин с два присадени органа - сърце и бъбрек.

След прекарана вирусна инфекция Пеев получава увреждане на бъбреците. На 8 октомври 2012 той постъпва в "Александровска" болница, където ден по-късно трябва да бъде трансплантиран. Операцията обаче се отлага, защото медиците идентифицират и сериозен сърдечен проблем. Георги е диагностициран с вирусна дилатативна кардиомиопатия. Лошата новина не закъснява – необходима е сърдечна трансплантация.

Все пак съдбата е благосклонна към него. Само десет месеца по-късно, на 23 август 2013 г., навръх рождения ден на сина му, Университетска болница "Св. Екатерина” информира Георги, че има съвместим с него донор и операцията трябва да започне.

През 2015 г. екип трансплантолози от "Александровска" успешно извършват бъбречната трансплантация на Георги. Донор е неговата майка.

Пеев е един от героите на документалния филм на Стефан Командарев "Живот от живота", посветен на донорството и трансплантациите.

mediapool.bg