Кламер БГ - Новини: Георги Колев не вижда причини новият ВСС да избира негов наследник

Георги Колев не вижда причини новият ВСС да избира негов наследник

България

|
Четв, 14 Септ 2017г. 11:41ч.
Георги Колев не вижда причини новият ВСС да избира негов наследник

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, чийто мандат изтича през ноември, не вижда никакви причини новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да избира негов наследник.

Както е известно, в понеделник съдебните кадровици избраха с мнозинство от 20 срещу 5 гласа ръководителя на Второ отделение на ВАС Георги Чолаков за следващ председател на съда.

Решението им обаче трябва да бъде потвърдено с указ на президента Румен Радев, за да встъпи в длъжност новоизбраният председател на ВАС. Преди ден държавният глава намекна, че това може и да не се случи, заявявайки, че според него е било редно следващият ВСС да се занимае с този ключов избор.

"Не виждам причина за подобно тълкуване. Доколкото е налице един законов мандат на ВСС, който изтича на 3 октомври, няма никаква причина да се мисли за това. До кой момент от мандата си следващият ВСС би могъл да избере председател при наличието на различен срок на мандата

– 5 и 7 години. Ако го избере на третата година, дали не остават по-малко от седем години? Така че подобно тълкуване…", коментира лаконично Колев пред журналисти в четвъртък преди заседанието на съвета.

Мнението на настоящия шеф на ВАС не е изненадващо предвид факта, че той лично лобираше за избора на Чолаков. Освен това ВСС реши да се занимае с този избор още в началото на септември по негово настояване, въпреки аргументите на част от членовете на съвета, че в този момент от годината много от съдиите във ВАС са в годишен отпуск и няма да могат да участват в процедурата по изслушване на кандидатите. В крайна сметка 2/3 от върховните съдии действително не присъстваха на изслушването на Чолаков и единствения му конкурент Соня Янкулова.

По думите на президента пък евентуалното издаване на указ за назначението на новия председател на ВАС е "много важен въпрос и трябва време за неговото решаване".

mediapool.bg