Кламер БГ - Новини: Уволнената д-р Троева: Спазила съм правилата и не ми е правена проверка, за да установи нарушения

Уволнената д-р Троева: Спазила съм правилата и не ми е правена проверка, за да установи нарушения

България

|
Четв, 14 Септ 2017г. 11:54ч.
Уволнената д-р Троева: Спазила съм правилата и не ми е правена проверка, за да установи нарушения

Уволнената директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева заяви, че е спазила всички правила при изпращането на петмесечното бебе за трансплантация в Германия, а обвиненията за системни нарушения от нейна страна са несъстоятелни, тъй като от встъпването й в длъжност не й била направена нито една проверка.

Троева каза в четвъртък пред Нова телевизия, че не е изпратила детето еднолично, а има решение на Обществения съвет, както предвижда правилника, като решението е взето на база на становището на двама специалисти. Тя коментира, че между двете становища няма разминаване, тъй като единият е посочил, че трансплантацията трябва да се осъществи в чужбина, а вторият, че може да се направи тук, но при по-ограничен опит и с далеч по-добър опит в чужбина.

“Спазила съм правилата, това ще се докаже там където трябва“, заяви Троева и отново каза, че си е наела адвокат, за да изчисти името си в в съда.

“Аз съм изключително щастлива, че едно бебе на 5 месеца с чернодробна трансплантация е добре, както и донора – неговата майка“, посочи Троева.

Относно обвиненията на здравния министър в системни нарушения, Троева каза, че откакто е поела поста преди 6 месеца, не й е била направена нито една проверка, въпреки че самата тя е поискала да се направи одит на структурата, когато е встъпила в длъжност.

“За да се открият системни нарушения, трябва да има системни проверки, а такива няма“, каза Троева.

Тя разказа, че е била повикана на 1 септември за обяснения по казуса от здравния министър Николай Петров и на вратата се е разминала със своята наследница на поста Мариета Райкова. Т.е. още тогава са били водени разговори за нейната смяна.

“След като министърът още тогава е взел решение, защо беше необходимо да продължавам да изпълнявам тази функиця?“, попита Троева и допълни, че в последствие си е дала отговор – защото детето е било в риск.

Тя заяви, че макар още на 1 септември да е дала обяснения по случая на министъра и е оспорила обвиненията, министерството е започнало процедура, която е продължила чак до 8 септември преди да издаде формуляра за лечение . През това време клиниката в Хамбург е отменила три пъти датата за трансплантация докато се изготви формулярът.

“Човекът, който поиска епикриза от 14 страници, за да може г-н министъра да си мотивира решението, бяха аз и човекът, който преведе тази епикриза бях аз“, коментира Троева.

“Аз денонощно – сутрин, обед и вечер говорих по телефона със завеждащия отделението в германската болница и той с мен и ме уверяваха, че поддържат стабилно състоянието на детето. Аз знам какво съм изживяла. В деня, в който беше направена чернодробната трансплантация, аз бях уволнена“, разказа Троева.

Тя съобщи, че е подписала заповедта за уволнението си, а слязла в деловодството и сама подала молба за напускане, на което все още няма отговор.

Троева категорично отхвърли и обвиненията за предполагаеми канали за лечението на деца в чужбина, от които определени хора се облагодетелстват, каквито намеци направи министърът. “Аз твърдя, че канали няма. Всички, които ме познават знаят какъв авторитет съм извоювала – не личен, но и на българската страна, за сключване на споразумения и спогодби не само в областта на здравеопазването, но и в областта на социалната сигурност“, коментира Троева, която преди това е заемала дипломатически длъжности и е работила в областта на социалните системи и сигурност.

mediapool.bg