Кламер БГ - Новини: "Галъп": Българите пишат среден 3,15 на пътищата в страната

"Галъп": Българите пишат среден 3,15 на пътищата в страната

България

|
Четв, 30 Авг 2018г. 12:48ч.
"Галъп": Българите пишат среден 3,15 на пътищата в страната

Българите дават оценка среден 3.15 за качеството на пътищата в страната. Това съобщава социологическата агенция "Галъп" след проведено изследване сред 822 души чрез интервюта "лице в лице". Проучването е направено в периода 3-10 август – две седмици преди трагичния инцидент край Своге.

Около една трета от участниците дават двойка на състоянието на пътната мрежа, а под 1% са онези, които поставят шестица. Обобщената оценка е 3.15. Общо 38% смятат, че пътищата в страната стават по-лоши, 30% не намират промяна, а 27% казват, че пътищата стават по-добри. Това очертава по-скоро негативна картина.

Агенцията подчертава, че има отчетлива тенденция за увеличаване на броя на хората, които виждат негативна промяна по отношение на пътищата. "Галъп" коментира, че тези данни в голяма част от случаите се оглеждат не толкова непосредствени и широки впечатления, колкото получен през медиите образ.

"Ако към тях добавим и онези, които не виждат промяна, се получава сериозен дял на хора, които не намират развитие в последните години. Всичко това свидетелства за тревожна структура на масовото съзнание. Дори и да отчетем традиционния негативизъм по инерция, който се проявява в такива изследвания, картината остава достатъчно обезпокоителна и тя вероятно ще стане още по-обезпокоителна след последния инцидент", допълва агенцията.

Отговорите на участниците в интервютата са партийно оцветени. Привържениците на управляващите са по-благосклонни, а сред симпатизантите на опозицията и сред дистанцираните от политическия процес мненията са осезаемо по-критични.

Различните места в страната имат и различаващо се качество на пътната мрежа, съобщава агенцията. Хората с по-неблагоприятна социална перспектива - с по-ниски доходи и образование, в по-малки населени места и на по-висока възраст - са и по-критични. Единствено в София еднакви дялове хора виждат позитивно и негативното развитие на пътната инфраструктура.

mediapool.bg