Кламер БГ - Новини: Промените в ТЕЛК целят премахване на субективизма на лекарите, твърдят от МЗ

Промените в ТЕЛК целят премахване на субективизма на лекарите, твърдят от МЗ

България

|
Четв, 30 Авг 2018г. 13:42ч.
Промените в ТЕЛК целят премахване на субективизма на лекарите, твърдят от МЗ

Целта на промените в експертизата на работоспособността целят да се премахне субективността на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), а хората, които смятат, че ще бъдат ощетени от новите правила са били заблудени от хора, които преследват свои цели. Това обяви в четвъртък зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова пред Нова телевизия.

Предлаганите от здравното министерство промени предвиждат премахване на съществуващите диапазони за оценка на трайно намалената работоспособност и се фиксира един процент, който ще бъде поставян на хора с еднакви диагнози. Освен това съпътстващите заболявания вече ще бъдат взимани предвид само ако водещото заболяване води до над 80 на сто нетрудоспособност и ако всяко от съпътстващите заболявания е оценено с над 50 на сто неработоспособност.

Промените целят да да бъде пресечена порочната практика хора с по няколко леки заболявания да получат завишен процент намалена работоспособност и да получат право на различни социални придобивки, а дори и на пенсия. Освен това се фиксират проценти намалена работоспособност за всяко заболяване според неговата тежест, за да се елиминира субективното им определяне, включително заради корупция.

“Заблуда е, че с новата наредба за медицинската експертиза ще се отчита само основното заболяване на пациента, но не и придружаващите“, коментира Йорданова. По думите й пациентите са разбрали превратно наредбата, "консултирани от хора, недобронамерени към промените", които "гонят свои цели".

Тя увери, че целта на измененията е "хората, които наистина имат нужда от подкрепа, да бъдат максимално осигурени" и че "хората с най-тежки заболявания няма да пострадат по никакъв начин".

"Хората с тежки заболявания няма да пострадат по никакъв начин. По новата методика всяко едно заболяване ще бъде с посочени проценти, така че човекът с увреждане ясно ще знае кое от заболяването му носи най-голям функционален дефицит”, каза Йорданова.

Ще бъдат засегнати само тези, на които "неправомерно са били издавани" по-високи проценти в разрез с медицинската документация, коментира тя.

Йорданова обясни, че новите оценки ще бъдат извършени след изтичането на валидността на вече дадената оценка, т.е. при преосвидетелстването. Предвидено е оценката да се извършва само по документи, които могат да бъдат подавани и по пощата, така че да не се налага изобщо хората със затруднения да се разхождат до комисиите.

Вчера в министерството са постъпили 12 жалби срещу новата наредба, която е в сила от началото на август.

mediapool.bg