Кламер БГ - Новини: Галина Захарова бе избрана за заместник-председател на ВКС

Галина Захарова бе избрана за заместник-председател на ВКС

България

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 15:31ч.
Галина Захарова бе избрана за заместник-председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно съдия Галина Захарова за заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия. Тя ще ръководи Наказателната колегия на върховния съд. Съдия Захарова ще заеме позицията, овакантена от Павлина Панова, която във вторник се закле като конституционен съдия.

В Съдийската колегия на ВСС има петима бивши съдии от Върховния касационен съд. Красимир Шекерджиев и Цветинка Пашкунова, които също са бивши съдии от ВКС, обявиха, че "убедено" ще гласуват за съдия Захарова.

"Познавам я от много време, тя е един от хората, от които съм се учил, изключителен професионалист, доказано е, че има качества да води и ръководи колектив. Предложението е изключително подходящо“, каза Шекерджиев, цитиран от lex.bg.

Цветинка Пашкунова добави, че Галина Захарова е доказано почтен професионалист, със силно развито чувство на справедливост и е изключително подходяща за длъжността. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също подкрепи съдия Захарова.

Преди седем години съдиите Галина Захарова подаде оставка като член на ВСС в безпрецедентен акт на протест срещу лобизма в системата. Заедно с нея напуска и колегата и Капка Костова. Оставките бяха подадени седмица след назначаването на семейната приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ) съдия Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

Галина Захарова участва и в съдийския протест пред Съдебната палата в София в края на 2015 година след последните конституционни промени, които бетонираха статуквото в системата.

Съдия Галина Захарова има над 30 години опит в съдебна власт. Тя започва кариерата си като стажант съдия в Софийския градски съд. След това е назначена за съдия в Софийския районен съд, после е съдия и заместник-председател на Софийския градски съд, съдия и заместник-председател на Софийския апелативен съд, а от 2013 г. е съдия във Върховния касационен съд. От една година тя е председател на Второ наказателно отделение.

mediapool.bg