Кламер БГ - Новини: Общината ще пусне по-нови автобуси до Витоша

Общината ще пусне по-нови автобуси до Витоша

България

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 16:18ч.
Общината ще пусне по-нови автобуси до Витоша

Дизелови автобуси на 6-7 години ще обслужват линиите от София до Витоша. Договорът за доставката на 10-те превозни средства е подписан на 8 ноември. Автобусите марка "Мерцедес" ще бъдат доставени от фирмата "Бускар" срещу 2.135 млн. лева с ДДС.

Те трябва да заменят движещите се сега по линиите до Витоша превозни средства на средна възраст 27 години. Общината често е критикувана заради транспортното обслужване на природния парк е само заради възрастта на автобусите, но и заради големите интервали на движение и спирането на превоза в работни дни. Достъпът до Витоша допълнително се затруднява заради често авариращите лифтове. Така все повече хора се качват в планината с колите си, а през зимата това не рядко води до задръствания.

И новите автобуси "втора ръка" се движат на дизел. Те отговарят на екостандарт Евро 5 и за първи път са регистрирани във Франция. Според документите по поръчката автобусите са произведени през 2011 и 2012 г. Пробегът им е между 190 000 и 235 000 км. Имат гаранция от година. Изискване на дружеството, което ги поръчва - "Столичен автотранспорт" е машините да са с дизелови двигатели и механична скоростна кутия.

Преди време от общината обясниха, че заради наклона на пътищата в планината няма как да се пуснат някои от наличните в София автобуси на газ или пък електрически превозни средства. За сигурността на пътниците били нужни с дизелови двигатели и ръчни скорости.

Във вторник кметът Йорданка Фандъкова публикува на страницата си във Фейсбук информация, че автобусите за линиите до Витоша ще пристигнат следващата седмица. Те били полутуристически и с багажници за по-лесно пренасяне на ски, шейни и друга спортна екипировка. Според документацията по поръчката автобусите са с 63 седалки и място за 23-ма души, които да се возят прави.

Фирмата, която доставя машините, е собственост на Ферди Адем Мехмед и е регистрирана в село Глухар, област Кърджали. До преди няколко години тя е била притежавана от Адем Мехмед - бивш общински съветник от ДПС в Кърджали. Негови фирми са печелили поръчки на общината, докато Мехмед е бил в местния общински съвет. За миналата година "Бускар" отчита близо 7 млн. лева приходи от търговия с превозни средства и 2.7 млн. лева печалба.

Още 60 машини на газ

На профила си Фандъкова съобщи още, че в началото на 2019 г. ще бъдат доставени и 60 нови съчленени автобуса на природен газ. Градските автобуси са MAN Lion’s City G, като първите 126 автобуса на газ, които вече се движат в София. "Те са нископодови, достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването, с климатизация и с най-високия екостандарт Евро 6", пише кметът.

За закупуването на автобусите беше сключена лизингова сделка с дружеството "Сожелиз България", което е дъщерно на Сосиете Женерал Експресбанк. Лизинговата компания си партнира с MVB Truck&Bus Bulgaria - официален представител на MAN Truck & Bus AG. Договорът за лизинг е с 8-годишен период на финансиране. Общата сума възлиза на 40 млн. лева.

90% нови превозни средства

"В София вече пристигнаха 60 нови единични автобуса на природен газ и 20 електробуса. В момента се изграждат зарядните им станции. До края на годината очакваме още 22 единични автобуса на природен газ", пише Фандъкова и добавя, че догодина 90% от автобусите на градския транспорт ще са нови.

"Целта на програмата ни за модернизация е повече комфорт за пътниците и е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха", се казва в поста на кмета.

mediapool.bg