Кламер БГ - Новини: "Газпром" предлжи на ЕС извънсъдебно споразумение

"Газпром" предлжи на ЕС извънсъдебно споразумение

Свят

|
Вт, 22 Септ 2015г. 16:28ч.
"Газпром" предлжи на ЕС извънсъдебно споразумение

"Газпром" е изпратил на Европейската комисия предложения за извънсъдебно уреждане на антимонополното разследване и очаква скоро да ги обсъди с еврокомисарката по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер, заяви пред журналисти зам.-председателят на руската компания Александър Медведев.

"Изпратихме предложенията си за уреждане на претенциите, които формално са отправени към "Газпром". Скоро ще обсъждаме проблема с госпожа Вестагер с цел да постигнем извънсъдебно споразумение", цитира думите му агенция "Интерфакс".

Според него успоредно ще вървят тези разговори и процесът за уреждане на претенциите към дейността на "Газпром" на европейския пазар.

На 22 април 2015 г. Еврокомисията поиска обяснения от газовия монополист относно установени злоупотреби с доминиращо положение при доставките на гориво на пазарите в Източна Европа. Според заключенията на Брюксел руснаците нарушават антимонополните права на ЕС, като съзнателно разделят газовите пазари в района и така налагат "несправедливи цени" в отделните

държави. Освен това "Газпром" е заподозрян в незаконно обвързване на договорите за доставка на газ с необвързано с тази дейност поемане на ангажименти от купувача за изграждане на газопреносна инфраструктура.

Първият отговор на "Газпром" бе, че строго съблюдава нормите на международното право и националните законодателства на страните, в които работи, а дейността в ЕС съответства на стандарти, използвани и от други производители и вносители на газ.

След преговори с Вестагер през юли Медведев каза, че се надява на "бърз напредък към взаимно приемливо решение".

mediapool.bg