Кламер БГ - Новини: Путин и Ердоган откриха в Москва най-голямата джамия в Европа

Путин и Ердоган откриха в Москва най-голямата джамия в Европа

Свят

|
Ср, 23 Септ 2015г. 18:25ч.
Путин и Ердоган откриха в Москва най-голямата джамия в Европа

Най-голямата джамия в Европа бе открита с тържествена церемония в Москва, в която участваха руският президент Владимир Путин, турският държавен Реджеп Тайип Ердоган и палестинският лидер Махмуд Абас.

Съборната джамия в Москва е с площ 19 хиляди квадратни метра, разположена близо до центъра на руската столица, и може да приеме 10 000 души.

"Това е голямо събитие за мюсюлманите в Русия. Една от най-старите джамии в Москва бе реконструирана на историческото й място", заяви Путин.

По думите му Русия е страна на "различни вероизповедания, в която, и аз държа да подчертая това, ислямът е една от традиционните религии".

Тази джамия ще бъде източник за разпространение на хуманистичните идеи и истинските ценности на исляма, каза още Путин, като осъди групировката "Ислямска държава", която според него "изопачава исляма".

"Виждаме какво се случва в Близкия изток, където терористите от така наречената Ислямска държава компрометират тази велика световна религия – исляма. Те убиват хора, включително духовници, и варварски разрушават паметници на световната култура. Тяхната идеология е изградена върху лъжи, извращение на исляма", заяви Путин.

Той коментира, че "Ислямска държава" се опитва да "набира последователи дори в нашата страна".

"Лидерите на мюсюлманите в Русия смело и безстрашно използват своя авторитет, за да се противопоставят на поощряването на екстремизма и искам да изразя огромното си уважение към тях", посочи той.

Русия десетилетия наред се бори с радикални ислямистки бунтовници в кавказките региони Чечения, Дагестан и Ингушетия.

По оценки на правителството около 2000 рускоезични граждани са се присъединили към редиците на "Ислямска държава", която придоби значителни територии в опустошената от война Сирия и в Ирак през последната година.

Реконструкцията на джамията е струвала 170 милиона долара, заяви първият заместник-председател на Съвета на мюфтиите в Русия Рушан Абиасов.

Той уточни, че олигарх, произхождащ от Дагестан, е финансирал основната част от рекострукцията, като е предоставил няколко десетки милиона евро.

В руската столица има четири джамии, а в Москва живеят между 1 и 2 милиона мюсюлмани.

mediapool.bg