Кламер БГ - Новини: Габриел се срещна с Блинкън. САЩ ще помагат на България за независимостта на съдебната система

Габриел се срещна с Блинкън. САЩ ще помагат на България за независимостта на съдебната система

България

|
Вт, 26 Септ 2023г. 12:00ч.
Габриел се срещна с Блинкън. САЩ ще помагат на България за независимостта на съдебната система

Мария Габриел и Антъни Блинкън, сн. МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън във Вашингтон в рамките на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ, която мина под знака на подписването на Меморандум за разбирателство за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

САЩ отчитат значителния напредък на България в диверсификацията на енергийния сектор и все по-малката зависимост от руски енергийни източници и обявяват готовност за развитие на отношенията в енергетиката, отбраната, икономиката и други сфери. Държавният департамент отбелязва и подкрепата за Украйна.

"Продължаваме да полагаме усилия за укрепване на върховенството на закона и за гарантиране на независимостта на съдебната власт и възнамеряваме да продължим съвместните си усилия за изкореняване на проблема с трафика на хора“, посочват още от Държавния департамент.

Борбата срещу дезинформацията

Меморандумът за противодействие на дезинформацията, подписан от помощник-държавния секретар по обществените въпроси и публичната дипломация Лиз Алън и Мария Габриел, осигурява здрава основа за съвместна работа на двете държави срещу разпространението на дезинформация и медийни манипулации, които представляват нарастваща заплаха в Централна и Източна Европа, съобщиха от Държавния департамент.

Меморандумът е знак за ангажимента на САЩ и България да разработят общ подход за по-добро идентифициране на чуждестранната дезинформация и изграждане на съвместни механизми за противодействие на заплаха, която тя представлява.

“САЩ и България приемат, че авторитарните правителства манипулират информацията и разпространяват дезинформация, за да влияят на хората по света. Настоящият Меморандум за разбирателство демонстрира ангажимента на САЩ и България да работят заедно и с други държави съмишленици за противодействие на манипулирането на информация. Това сътрудничество включва изготвяне на национални политики, подкрепа за гражданското общество и многостранен ангажимент“, посочват от Държавния департамент.

“Работим, за да достигнем осезаеми и практически резултати, които ще ни помогнат да браним демокрацията, като се борим с нарастващата заплаха от чуждестранно зловредно влияние и финансирана от държавата дезинформация“.

Срещата с Блинкън

В рамките на визитата в САЩ Мария Габриел

се срещна и с Антъни Блинкън.

"Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата"- това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Благодаря за сърдечното посрещане като вицепремиер на България. Страната ни е стратегически партньор, значим съюзник и приятел", коментира Мария Габриел, цитирана от пресцентъра на МВнР.

"Успешното провеждане на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ и общите ни приоритети основани на демократичните ценности и спазването на международния правов ред са окуражаващи. Подписването на Меморандума за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация е от ключово значение в среда на засилващи се хибридни атаки и дезинформация“, посочи вицепремиерът.

Сътрудничество в енергетиката

"В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни", посочи Мария Габриел.

Събитието се проведе три години след началото на диалога, поставено през 2020г. и 4 месеца от началото на мандата на кабинета “Денков-Габриел“.

Вицепремиерът Габриел ръководи българската делегация, в която участваха министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на иновациите Милена Стойчева, зам. министрите – Атанас Запрянов- на отбраната, Ивелина Дундакова- на вътрешните работи и д-р Георги Ангелов- на иновациите и растежа.

Oставаме твърдо единни в подкрепата за Украйна

В изявление на Държавния департамент на САЩ се посочва, че двете държави остават твърдо единни в подкрепата си за Украйна.

“Непровокираната и неоправданата война на Русия срещу Украйна нарушава явно международното право, заплашва основания на правила международния ред и подкопава стабилността в Европа, както и сигурността в района на Черно море. Имаме обща цел за сигурен, проспериращ и взаимосвързващ Черноморски район, свободен от заплахи за териториалната цялост, икономическо принуждаване и зловредно влияние“.

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната

Предвид стратегическото положение на България в региона и в НАТО развиваме партньорството си в областта на отбраната, за да подобрим сигурността на Балканите и в Черноморския регион, включително чрез съвместното ни участие в многонационалната бойна група на НАТО, чийто домакин е България. Нашето стабилно сътрудничество повишава оперативната съвместимост на НАТО, развива усилията на България за модернизация на отбраната и доразвива отбранителния промишлен сектор на страната, посочват от Държавния департамент.

Увеличаване на икономическото и енергийното сътрудничество

Виждаме значителния напредък на България в диверсификацията на енергийния сектор и все по-малката зависимост от руски енергийни източници, посочват от Държавния департамент.

“Работим заедно, за да създадем по-устойчив енергиен пазар, да развием сътрудничество в сферата на ядрената енергия за граждански цели и да ускорим преминаването към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници. Планираме да си сътрудничим за разширяване на двустранните търговски и инвестиционни връзки чрез насърчаване на иновациите, приемане на ефективно управление на новите технологии и насърчаване на благоприятна бизнес среда и ще обмислим как да разширим партньорството си в областта на новите технологии и космическата политика. Възнамеряваме да дадем приоритет на проверката на преките чуждестранни инвестиции, за да гарантираме националната сигурност“.

mediapool.bg