Кламер БГ - Новини: Васил Терзиев: Основният ни проблем е моделът на ГЕРБ в София

Васил Терзиев: Основният ни проблем е моделът на ГЕРБ в София

България

|
Вт, 26 Септ 2023г. 14:51ч.
Васил Терзиев: Основният ни проблем е моделът на ГЕРБ в София

Васил Терзиев дойде заедно с председателите на партиите от коалицията ПП-ДБ за регистрацията на листата за общински съветници на

Основният ни проблем е моделът на управление на ГЕРБ. Това заяви Васил Терзиев - кандидатът за кмет на София на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" преди регистрацията на листата за общински съветници на обединението.

Въпреки това Терзиев не изключи възможността за общо управление между коалицията и ГЕРБ в новия общински съвет, който трябва да се състави след местните избори на 29 октомври. На въпрос възможно ли е да се управлява общината в партньорство с ГЕРБ без корупция Терзиев отговори: "Може да пробваме".

За пълно мнозинство в общинския съвет

И Васил Терзиев, и лидерът на "Спаси София" Борис Бонев, все пак казаха, че ще се борят за пълно мнозинство в общинския съвет. Бонев за пореден път заяви, че формацията му е част от "Обединени за София", за да не допусне управлението на града да зависи от ГЕРБ. Според него, ако все пак обединението няма пълно мнозинство в общинския съвет, ще се говори с другите групи за подкрепа по ключови приоритети.

"Ако нямаме мнозинство в Столичния общински съвет, ще обсъждаме и дискутираме приоритетите с другите, за да видим как ще гласуват важните решения. Би било скандално, ако някоя от другите политически сили не подкрепя добрите решения като защитата на зелените площи, например", коментира Бонев.

Мнозинство обаче е нужно и за решения, по които би имало различни позиции като бюджета на София или данъците.

Петков: Няма предварителна договорка с ГЕРБ

"Днес повече от вчера сме уверени, че Васил Терзиев ще е новият кмет на София", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков, след като в понеделник ГЕРБ обявиха Антон Хекимян за своя кандидат за кмет на столицата.

По-рано днес Бойко Борисов, каза че партията му очаква подкрепа за кандидатите си на балотажите на местния вот от партньорите в управлението на национално ниво. Петков отговори, че няма предварителна договорка по въпроса. Според него в София кандидатът на обединението Васил Терзиев ще спечели още на първи тур. На всички останали места номинираните от ПП-ДБ за кметове щели да са на балотаж и "ще поддържаме нашите кандидати".

Терзиев и Петков не коментираха кандидат на ГЕРБ за кмет на София – доскорошният директор "Новини и актуални предавания" в бТВ Антон Хекимян. "Нашият основен опонент е да спечелим доверието на гражданите на София, които имат мечта за един по-добре и по-прозрачно управляван град, без корупция. Да подобрим средата около нас", каза Терзиев.

Той отказа да отговоря на въпроси за това има ли възка между медии и политика, провокирани от нестандартната кандидатура на Антон Хекимян за кмет.

Листата се води от Борис Бонев

Листата за общински съветници на "Обединени за София" беше представена за първи път в деня на регистрирането ѝ. До момента се знаеше само, че водач ще е Борис Бонев от "Спаси София", който до момента беше независим общински съветник.

На второ място е адвокатът Димитър Шалъфов, който е бил и кандидат за депутат от "Продължаваме промяната". Трети е друг досегашен общинар - Бойко Димитров от групата на ДБ. Четвърта е бившата депутатка от ПП Цветелина Симеонова-Заркин, а на пето място Емилия Ангелова от "Спаси София".

Сред кандидидатите са част от досегашните съветници от ДБ като Симеон Ставрев (№12), Марта Георгиева (№15), Веселин Калановски (№18), Грети Стефанова (№21), Иво Божков (№30).

Кандидати за общинари са и един от основателите на "Спаси София" - Гергин Борисов (№14), и един от разпознаваемите активисти на организацията - Андрей Зографски (№8).

Пълната листа на "Обединени за София" вижте тук.

mediapool.bg