Кламер БГ - Новини: Над 300 са иззетите от пияни и дрогирани шофьори коли

Над 300 са иззетите от пияни и дрогирани шофьори коли

България

|
Вт, 26 Септ 2023г. 15:32ч.
Над 300 са иззетите от пияни и дрогирани шофьори коли

Калин Стоянов. Снимка: БГНЕС

През последните няколко седмици полицията е иззела 309 автомобила от шофоьори, дали положителни проби за алкохол и/или наркотици. Това съобщи във вторник вътрешният министър Калин Стоянов. Реално отнетите коли обаче са далеч по-малко – 17. Това е по делата, които са оконочателно приключили. Най-вероятно става дума за споразумения, по силата на които водачите са признали вината си.

Отнемането на коли стана възможно след поправки в НК, влезли в сила в началото на август. Според тези текстове автомобилът може да бъде конфискуван или да бъде присъдена паричната му равностойност. Всичко това се случва чак след приключване на делото. МВР обаче започна да иззема колите под формата на веществено доказателство или чрез доброволно предаване.

Това предизвика сериозно недоволство. То бе породено най-вече от неколкомесечното чакане на резултат от кръвна проба и от лошото качество на полевите тестове за наркотици. Те реагират и на някои лекарства по предписание и често дават фалшиво положителни резултати. В същото време кръвното изследване се чака месеци, защото само три лаборатории работят тези проби.

В отговор правителството обеща купуване на техника, за да излизат пробите най-много за седмица. Това обаче още не е факт и едва ли ще се случи през тази година.

Главният прокурор Борислав Сарафов пък даде методически указания кога колите да се отнемат. Според тях изземването ще е предимно при тежки инциденти със смъртни случаи, телесни повреди и т.н.

mediapool.bg