Кламер БГ - Новини: ГЕРБ нападна властта, че лъже за платените енергийни помощи

ГЕРБ нападна властта, че лъже за платените енергийни помощи

България

|
Пет, 20 Май 2022г. 17:11ч.
ГЕРБ нападна властта, че лъже за платените енергийни помощи

Делян Добрев цитира отговор на енергийния министър, на въпросите се оказаха по-различни

Депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Александър Ненков обявиха в петък пред журналисти, че официалните данни сочат изплатени 1.01 млрд. лв. енергийни помощи, докато премиерът Кирил Петков в последните си изяви твърди, че те надхвърлят 4 млрд. лв. Те се позоваха на писмен отговор на енергийния министър Александър Николов по темата, но часове по-късно от ведомството разпространиха уточнение, в което се посочва, че справката на Николов не включва всички помощи, които има предвид Петков в изявленията си.

Добрев и Ненков цитираха дадени от енергийния министър данни, че за периода декември 2021 до края на март 2022 г. са били изплатени компенсации за 1,01 млрд. лв.

"Поводът за нашия въпрос беше широко тиражираното в медийното пространство изявление от страна на Министерския съвет и в частност на премиера, който на 13 май заявява, че държавата е вкарала 4.1 млрд. лв., за да ограничи цените на електроенергията в България“, заяви Александър Ненков.

Според Добрев, ако правителството е дало 4 млрд. лв. за компенсации, инфлацията е нямало да бъде толкова висока.

В отговор от енергийното ведомство обясниха, че в предоставените в отговор на питането на ГЕРБ данни за изплатените през месеците декември, януари, февруари и март компенсации са включени тези за небитовите потребители, за електроразпределителните компании, за "Електроенергийния системен оператор" и НКЖИ. Изисканите от Добрев данни са били само за тези групи засегнати от скъпите цени на тока. . Компенсациите за тях са за около 1.6 млрд. лв.

В отговора на Александър Николов до Делян Добрев не са включени редица суми. Сред тях са приблизително 1.2 млрд. лв., които правителството изиска от НЕК за върне предсрочно по взетия от бюджета заем за изплащане на поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене", след като НЕК бе осъдена за това от арбитражен съд. Тези средства също бяха използвани за мерки срещу инфлацията, но не само в енергийната област, отбелязват от ведомството.

С върнатите пари от НЕК трябваше да започне да се изкупува зърно за приблизително същата сума, но това все още не е започнало.

Министерството на енергетиката уточнява, че извън сумите от справката за Добрев, но цитирани от премиера миналия петък, са изплатени компенсации за всички небитови потребители за април; компенсациите за природен газ; подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до края на юни; компенсациите за ВиК операторите; подкрепата за студентите за смекчаване на негативите, породени от високите цени на електроенергията в общежитията. Липсва още данните за одобрените първоначално от служебния кабинет компенсации за месеците октомври и ноември 2021 г., които впоследствие редовното правителство доразплати, надгради и разшири, пишат от ведомството до медиите.

Компенсациите за всички тези групи са одобрени от МС, т.е. изплащането им, което продължава и в момента, е гарантирано, допълва се в уточнението.

"В допълнение, фактът че компенсациите продължават до следващото решение на регулатора относно цените на електро- и топлоенергията показва, че общият им размер ще надхвърли 4.5 млрд. лв.", завършва обяснението на енергийното министерство.

mediapool.bg