Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси аграрен зам.-министър

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси аграрен зам.-министър

България

|
Пет, 20 Май 2022г. 18:50ч.
КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси аграрен зам.-министър

Иван Христанов, сн. БГНЕС

Антикорупционната комисия започва проверка дали аграрният зам.-министър Иван Христанов (“Продължаваме промяната”) не е в потенциален конфликт на интереси, обяви ведомството в петък.

Проверката е въз основа на получен сигнал, че Христанов продължава да бъде член на Съвета на директорите на търговско дружество и след заемането на поста заместник-министър, което е висша публична длъжност по смисъла на закона.

"Нито след датата на назначаването му за заместник-министър, нито преди това - при избирането му за народен представител, в Търговския регистър не е вписано прекратяване на договора за управление на частната фирма по отношение на Христанов", се твърди в сигнала до

КПКОНПИ.

Оттам добавят, че в сигнала се уточнява, че предметът на дейност на търговското дружество е "предоставяне на консултантски услуги и бизнес анализи на дружества относно финансирането на дейността им и капиталовата им структура, управление и моделиране на бизнес процеси, инвестиции в други предприятия, рекламна дейност и др."

Проверка на Mediapool в Търговския регистър показва, че Иван Маркос Христанов фигурира в съвета на директорите на "И Ем Пи Инвест България". То е със същия предмет на дейност, цитиран от КПКОНПИ. Като дата на изтичане на мандата на директорите обаче е посочено 13.06.2017 г., която вече е изтекла.

От КПКОНПИ казват, че ще проверят посочените в документа данни.

Mediapool потърси Христанов за коментар. Той посочи, че изцяло е спазил изискванията на нормативната уредба и даде детайли по казуса.

"След встъпването ми в длъжност като заместник министър, считано от 22.12.2021 г., в изпълнение на задължение по чл. 19 от Закона за администрацията във връзка с чл.35, ал.1 и чл.36 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), в установения едномесечен срок съм подал декларация за несъвместимост. Декларацията е публично достъпна на официалната страница на Министерски съвет. Подал съм и молба за освобождаването ми от Съвета на директорите на "И Ем Пи Инвест България" АД. По подобни казуси Конституционния съд се е произнесъл, че е необходимо да се предприемат действия, чрез които да бъде демонстрирана категорично волята на лицето, намиращо се в състояние на несъвместимост, да приведе положението си в съответствие със законовите изисквания. С предприетите от мен действия, съм спазил изискванията на нормативната уредба", коментира Христанов.

От антикорупционната комисия уточняват, че съгласно закона конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

След образуване на производството, комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК.

Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

mediapool.bg