Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и "Патриотите" "приватизираха" градския парламент на София

ГЕРБ и "Патриотите" "приватизираха" градския парламент на София

България

|
Пет, 11 Юни 2021г. 14:41ч.
ГЕРБ и "Патриотите" "приватизираха" градския парламент на София

ГЕРБ и

Управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в Столичния общински съвет с процедурни хватки ограничи представителите на опозиционната “Демократична България” в две общински комисии – по транспорт и за връзки с гражданското общество.

Защо се налагаха промените?

Промените настъпиха след напускането на двама общински съветници. Владислав Панев от ДБ бе избран за депутат в 45-ото Народно събрание и отново е кандидат за изборите на 11 юли, а Любомир Георгиев стана член на Централната избирателна комисия. Техните места по квотен принцип трябваше да бъдат заети от Борис Милчев(ДБ) и Пеню Пенев(ДБ), които обаче са експерти в други области. Затова "Демократична България" реши да размести своите настоящи представители в комисиите на СОС, така че новите да влязат в комисиите, за които имат експертиза.

За целта досегашният съветник Тома Белев(ДБ) бе освободен като член на комисията за връзки с гражданското общество, като мястото трябваше да вземе от Пеню Пенев(ДБ). Мнозинството на ГЕРБ и “Патриотите” не одобрява Пенев за член на въпросната комисия и в същото време Тома Белев не е избран за член на комисията по транспорт, където трябваше да заеме мястото на Владислав Панев. Тома Белев посочи пред Mediapool, че действията на ГЕРБ и “Патриотите” са недопустими и незаконни, защото общинските съветници са по квотен принцип в зависимост от размера на групите им. Освен това участието на съветници в комисиите трябва да е съобразено с компетентността им.

Новият съветник Борис Милчев(ДБ) не беше приет в комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, където е неговата експертиза. В същото време управляващото мнозинство отказа да освободи Михаил Паргов (ДБ) от комисията по архитектура.

Реакции: “Приватизиране” и атентат

"Това е абсолютно безпрецедентно поведение, което лишава “Демократична България” от възможността да участва на експертно ниво в ключови комисии на СОС и възможност да влияем върху бъдещето на важни сектори. Мнозинството от ГЕРБ-СДС и „Патриотите“ на практика оставиха комисиите без силна опозиция. Това е нова форма на приватизация в управлението на София", коментира Яна Тодоранова от групата на "Демократична България".

С реакция по казуса в петък излезе и гражданската инициатива "Спаси София", която има един свой представител в градския парламент – Борис Бонев.

"ГЕРБ и ВМРО извършиха атентат върху демокрацията в София. Вчера те, от позицията на управляващи, гласуваха срещу правото на съветници от Демократична България да заемат полагащи им се места в комисии на Столичния общински съвет. Равноправният достъп до комисиите на всички общински съветници, независимо дали са от управляващите или от опозицията, е гарантиран от закона и фундамент на демокрацията! Двойният стандарт изпитавам и върху себе си, тъй като единствен, вече над година, нямам достъп до Председателския съвет на Столичния общински съвет", коментира Бонев.

mediapool.bg