Кламер БГ - Новини: Кьовеши ще разкрива публично при всеки опит за политически натиск

Кьовеши ще разкрива публично при всеки опит за политически натиск

България

|
Пет, 11 Юни 2021г. 14:59ч.
Кьовеши ще разкрива публично при всеки опит за политически натиск

Снимка: БГНЕС

"Европейската прокуратура (ЕППО) не е чужда институция за българите. Ние сме у дома си и сме тук за вас, за да спечелил доверието ви". С това послание към българите започна пресконференцията на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София. Тя на няколко пъти увери, че прокурорите в Европейската прокуратура ще работят напълно независимо и няма да се поддават на политически натиск.

"Никой няма да може да се намесва в тяхната работа (на делегираните прокурор, които ще работят в България). И това трябва да е ясно за всички", каза Кьовеши. Тя увери, че ще разкрива публично всеки опит за натиск върху прокурорите и намесата в разследванията, включително опитите за намеса от страна на политиците.

Символично европейският главен прокурор дойде на посещение първо в България, след като Европейската прокуратура започна официално работа на 1 юни. Мисията на Кьовеши бе да накара българските власти да й сътрудничат, въпреки изразяваното досега нежелание.

Европейската прокуратура ще наблюдава всяка измама с европейски средства за над 10 000 евро, както и прилагането на Плана за възстановяване на Европа NextGeneration EU. Целта е да се гарантира, че 750-те милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства, ще достигнат до икономика и гражданите на ЕС.

България участва в ръководството на Европейската прокуратура с eвpoпeйcкия пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa. Разследванията в България трябва да се провеждат от десет делегирани европейски прокурори, но контролираната от главния прокурор Иван Гешев Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет успя да излъчи само четирима, които бяха одобрени от Кьовеши. - Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

Останалите кандидати бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на критериите за квалификация и опит. След това Прокурорската колегия на ВСС прекрати процедурата за запълване на шестте празни позиции, без да даде знак кога смята да си свърши работата. Това постави под риск работата на Европейската прокуратура в България и Лаура Кьовеши дойде лично, за да обясни именно това на българските власт.

Тя поиска от България квотата да бъде запълнена и получи уверение, че процедурата по избор ще бъде подновена още в сряда следващата седмица. Кьовеши не скри, че е доволна от уверенията на българските власти

Европейският главен прокурор съобщи, че все още не приключил и трансферът на делата от българските разследващи органи към Европейската прокуратура. България е задължена да прехвърли в Люксембург всички дела, които попадат в юрисдикцията на Европейската прокуратура, която може да избира по кои от тях ще работи.

Част от делата от България може да бъдат под личното наблюдение на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, тъй като членовете на Колегията на ЕППО се разпределят на случаен принцип да наблюдават разследванията в страните членки. Целта е да не допуска забавяне на разследването, както и неговоото необосновано прекратяване.

"Делата ще се разпределят на случаен принцип и няма да има човешка намеса. Аз не знам дали прокурорите от България ще изпратят десет случая. Имаме 15 постоянни състава и не знам дали тези случаи ще дойдат в състав, в който съм аз. Трябва да се осъществява и надзор. Те се грижат за това едно дело да не се разглежда пет години", обясни тя.

Посещението й у нас не е въпрос на доверие към българските власти, каза още европейският главен прокурор в отговор на въпрос на Mediapool. Тя обясни, че е в България, за да изпълни своите задължения. Кьовеши изрочно постави въпроса пред българските власти да осигурят полицаи, следователи, IT специалисти и администратори, които да направят българския офис на Европейската прокуратура ефективен и независим.

Очакванията към европейската прокуратура би следвало да се ограничат до юрисдикцията й – измами с европейски средства, пране на пари и други престъпления, свързани с еврофондове обясни Кьовеши.

"Не става дума за доверие и лични чувства, важното е да зачитаме закона по всяко време. Националните органи, когато имат ионформация за престъпление, трябва да сигнализират. Качеството на дейността на една прокуратура зависи от законодателните инструменти, от ресурсите човешки и финансови и от независимостта. Дейността й зависи и от сигналите и информацията, които получава. Ако искате да блокирате работата й, може да изпращате хиляди дребни дела. Така няма да има ресурс за важните дела. Ето защо европейската прокуратура не може да се занимава с дребни дела", каза Кьовеши в отговор на въпрос дали ще получи от българските власти търсената подкрепа и дали им има доверие.

mediapool.bg