Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС опитват да дисквалифицират Рашков за КПКОНПИ с процедурни хватки (видео)

ГЕРБ и ДПС опитват да дисквалифицират Рашков за КПКОНПИ с процедурни хватки (видео)

България

|
Пет, 22 Юли 2022г. 11:57ч.
ГЕРБ и ДПС опитват да дисквалифицират Рашков за КПКОНПИ с процедурни хватки (видео)

ГЕРБ и ДПС опитват да дисквалифицират Рашков за КПКОНПИ с процедурни хватки (видео)

Парламентът започна обсъждане на правилата, по които ще се избира следващият шеф на КПКОНПИ. Кандидатът на управляващите е вътрешният министър Бойко Рашков.

Късно в сряда на първо четене в правната комисия бе приет законопроектът, с който комисията се разделя на две и й се дават разследващи функции. Макар че текстовете бяха одобрени, всички политически сили дадоха заявка, че ще се преработват преди окончателното им приемане.

Нямаме нищо против нашите пенсионери

В петък от ГЕРБ и ДПС поискаха в процедурните правила да се заложат изисквания, които на практика ще дисквалифицират Рашков. Александър Несторов от ДПС поиска да се приеме, че хора над 65 години не могат да оглавят КПКОНПИ с уточнението, че нямали нищо против българските пенсионери и ги поздравява от трибуната.

Депутатът поиска и хора, проверявани от КПКОНПИ, също да не могат да бъдат избирани. Преди няколко месеца бившият шеф Сотир Цацаров каза, че комисията е започнала проверка на Рашков.

Несторов говори и за психическата годност на "кандидата".

"Няма нужда да обяснявам защо човек, който не е психически годен, не трябва да управлява КПКОНПИ", каза той.

Това особено се хареса на депутата от ГЕРБ Маноил Манев. Той говори за "менталното състояние" на Рашков и подчерта, че управляващите се готвели да изберат "велик инквизитор".

"Инквизицията като се самозабрави, не подбира", каза той.

Манев поиска в правилата да се вмени на кандидата да попълва декларация, че никога не е бил подлаган на процедура по отнемане на допуск до информация.

"Откъде ще ги намерите тия морални качества, ако няма доказателства, че той не е бил подлаган на недоверието на държавата", заяви той.

Миналата година стана ясно, че допускът на Рашков е бил отнет след като мандатът му начело на Бюрото за контрол на СРС изтече. Той обясни, че изобщо не бил уведомен за това. После каза, че по онова време допуск изобщо не му е бил нужен, тъй като е бил преподавател, а впоследствие отново можел да поиска достъп до държавни тайни.

Появиха се още предложения за промени в правилата. Джейхан Ибрямов поиска да се включи текст, според който начело на КПКОНПИ не може да е човек, водил "тенденциозно следствие срещу изявени демократи". Не се разбра какво точно има предвид. Преди него обаче депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов напомни, че като следовател Рашков е разпитвал режисьора Евгени Михайлов през 1990 г. за записа, в който се чува как Петър Младенов казва: "По-добре е танковете да дойдат". Михайлов разказа миналата година, че Рашков го е разпитвал 20 часа и се е опитвал да манипулира показанията му.

Росица Кирова от ГЕРБ допълни Ибрямов с формулировката, че кандидатурата се отхвърля, ако кандидатът е "участвал в репресивния апарат на тоталитарния режим".

Рашков като национален приоритет

Макар че Рашков не е официално издигнат за кандидат, номинацията вече бе обявена от премиера Кирил Петков. С този аргумент ГЕРБ не спряха да го обсъждат въпреки призвите да се говори принципно за процедурни правила.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че управляващите са си записали Бойко Рашков като национален приоритет.

"И понеже и конституционната реформа е приоритет, може да изберем Рашков и за конституция, и така ще заковем цялата мафия за стената", заяви той.

Бившият туристически министър Николина Ангелкова пък от няколко дни не спира да повтаря термина intiutu personae и да обяснява, че управляващите приемат закон с оглед личността на Рашков.

С вашите правила - нашият кандидат

На критиките, че се приемат правила, за да се избере вътрешният министър председателят на антикорупционната комисия в парламента Михаил Камбарев отговори, че процедурата се провежда по закона за КПКОНПИ, приет от ГЕРБ.

Промени в антикорупционния не са правени. Управляващите предлагат изцяло нов нормативен акт, но правилата са на база на сега действащия. Той обясни, че закон не може да се дописва с правила.

От ГЕРБ обвиниха мнозинството, че превръщат държавата в заложник на Рашков, защото премиерът Петков вече обясни, че изборът на шеф на КПКОНПИ е ключов за сформиране на ново мнозинство и кабинет. Депутатът Александър Ненков обеща, че след избора щял да си направи плакат с надпис "Ние сме ГЕРБ и не ни е страх" по подобие на този, носен от Петков по време на протестите срещу управлението на Бойко Борисов.

Очаквайте подробности.

mediapool.bg