Кламер БГ - Новини: "Сърце и Мозък" ще обжалва отказа на Сербезова за новата болница

"Сърце и Мозък" ще обжалва отказа на Сербезова за новата болница

България

|
Пет, 22 Юли 2022г. 12:20ч.
"Сърце и Мозък" ще обжалва отказа на Сербезова за новата болница

Веригата "Сърце и Мозък" съобщи, че ще обжалва по съдебен път отказа на здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за разкриването на нова болница в Казичене.

"След като "Сърце и Мозък" предаде министър Сербезова на прокуратурата и КПКОНПИ за нейните действия и бездействия през последните 7 месеца, тя издаде отказ на исканото предварително разрешение за създваване на най-модерната болница на Балканите – в София. Това е акт на безсилиие и отмъщение срещу нас, след като неоснователно задържаше становището през цялото време, докато окупираше стола в министерството, но всъщност е крачка напред – процедурата най-накрая е отпушена и ще следва развитие по компетентност", заявиха в петък от болничната верига.

Преди ден "Сърце и Мозък" атакува здравния министър в прокуратурата и КПКОНПИ и отправи лични нападки към нея и свои конкуренти – други лечебни заведения. Според "Сърце и Мозък" Сербезова бави тяхното разрешително, но в същото време одобрява нови дейности на техни конкуренти: "Софиямед", "Пълмед", "Бургасмед", "Света София" и "Света Анна".

Обвиненията бяха отхвърлени по-късно от засегнатите болници, а Сербезова издаде отказ за разкриването на новата болница. Той се основава на на нов анализ и комплексна оценка за необходимостта от нови болнични легла, извършени от изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН) по разпореждане на Сербезова. Те показват, че заявените от "Сърце и мозък" нови медицински дейности превишават установените потребности на населението. Тази констатация е коренно противоположна на предходната оценка на ИАМН от миналата година, която даваше положително становище за разкриване на болницата.

Болници отговориха на атаките на "Сърце и Мозък"

Болниците "Софиямед“, "Пълмед" "Бургасмед“ на бизнесмена Михаил Тиков определиха твърденията на "Сърце и мозък“ като нелепи и безпочвени. Според тях не може да се слага знак за равенство между откриване на дейност и увеличение на компетентност на съществуващи звена във вече съществуващи болници и разкриване на напълно ново лечебно заведение с близо 500 легла.

"Обвиненията, че д-р Михаил Тиков упражнява контрол над Българския лекарски съюз са нелепи и абсолютно безпочвени, още повече, че колегите от "Сърце и мозък” имат съгласие от Лекарския съюз за разкриването на болницата им в Казичене. Ще следим много внимателно изявленията на ръководството на болница "Сърце и мозък” и при повторни непремерени изказвания и действия, ще реагираме своевременно и ще потърсим правата си в съда", се казва в позицията им.

От бившата окръжна болница "Света Анна" пък уточниха, че не са искали разкриване на нито едно ново болнично легло. "Нашето искане е било единствено и само за преструктуриране на част от вече съществуващите легла за активно лечение", посочиха от лечебното заведение.

"Самото поставяне на университетска болница "Света Анна“ – София на една плоскост с хора и структури, станали символ на търговския интерес в здравеопазването, за нас е обидно и недопустимо", заявиха от болницата.

mediapool.bg