Кламер БГ - Новини: Парламентът маха решетките на централния вход и няма да ги слага повторно

Парламентът маха решетките на централния вход и няма да ги слага повторно

България

|
Пет, 20 Май 2022г. 13:35ч.
Парламентът маха решетките на централния вход и няма да ги слага повторно

Парламентът маха решетките на централния вход и няма да ги слага повторно

Народното събрание ще се съобрази с предписанието на Министерството на културата и ще премахне металните врати на централния вход на парламента, като след това няма да започва процедура по съгласуване за повторното им поставяне. Това се разбра от думите на председателя на парламента Никола Минчев. Очаква се премахването да стане през почивните дни.

"Все пак трябва да се има предвид и характера на институцията, а не само на сградата. В крайна сметка не даваме добър пример по този начин. Може би може да се допусне и по-ниско ниво на сигурност за сметка на символа", каза Минчев в отговор на въпрос дали решетките ще бъдат сложени пак след съгласуване с културното министерство.

Преди ден от министерството обявиха, че инспектори от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" са извършили спешна проверка "във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание", която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Издаден е акт за принудително премахване на незаконно сложените решеки. Все още не е ясно в какъв размер е наложената глоба.

Имало ли е предварително съгласуване с културното министерство

По-рано бившият шеф на парламента и настоящ зам.-председател на Народното събрание Ива Митева (ИТН) каза, че "доколкото чува" е имало предварително становище на Министерство на културата, че няма пречка да се монтират метални решетки на централния вход на парламента, но не знае дали има "нещо писмено" във връзка с тези разговори.

"Предварителното становище на Министерство на културата е, че няма пречка да бъдат поставени металните решетки. Трябва да се види има ли наистина такива разговори и да се прецени как се действа", каза тя.

Според Никола Минчев обаче подобно предварително съгласуване по-скоро не е имало. "Това, което ми казаха е, че е имало някакви такива устни консултации, но дори не останах с убеждението, че това е било със служители на Министерството на културата, а просто с експерти. Но дори да има такава консултация, е най-добре тя да се води писмено, за да може когато се стигне до казус - да има писмена следа", каза той.

Как се е стигнало до поставянето на решетките

Митева разкритикува председателят на парламента Никола Минчев от ПП, че сам взел решението за решетките и сега "сам трябва да отговори защо е взел това решение". След това обаче тя обяви, че "силно се надява" назначеният по нейно време главния секретар на НС, който отговаря за тези технически въпроси, да е докладвал на Митев за монтажа.

"Убедена съм, че главният секретар си е свършил работата както трябва и се надявам това да е било докладвано на председателя на парламента. И той трябва да изисква докладна и да върне лентата и да провери цялата фактология. Но да се крие председателят на парламента зад администрацията не е редно. Дошли сме с някаква отговорност и трябва да си носим отговорността. Когато сгрешим, трябва да си признаем. Не е драма човек да има сила да си признае грешката", каза Митева.

Председателят на парламента Никола Минчев пък обяви, че вратите ще бъдат демонтирани. От думите му се разбра, че администрацията на парламента се е свързала с фирмата, която е поставила решетките на Партийния дом, а процедурата била водена от главния секретар и на него му била представена чак докладната за компенсиране на разходите в рамките на бюджета на Народното събрание. От думите му се разбра, че финасовата корекция е била за 34 хил.лв. - т.е. толкова са стрували вратите и монтирането им.

"Не ми се струва стандартно да бъде направена такава голяма промяна в сградата на Народното събрание без председателят да бъде уведомен", каза той, но добави, че "не иска да бяха от отговорност" и не иска да обвинява администрацията на парламента за станалото. Той не отговори на въпроса дали ще освободи главния секретар след станалото.

Самите метални врати били поставени по искане на НСО, както се разбра преди ден. Такива решетки са поставени още през 2019 година в другата сграда на Народното събрание – тази на бившия Партиен дом.

Междувремнно втори ден опозицията продължава с атаките срещу управляващите заради монтирането на метални решетки на централния вход на парламента. В началото на заседанието в петък шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова попита кой е наредил поставянето им и кой ще плати, макар при тяхното управление такива метални врати да бяха поставени на центалния вход на Партийния дом.

Ден по-рано скандалът се разгоря с пълна сила, след като инспектори от министерството на културата разпоредиха премахването им и обявиха, че ще бъде наложена глоба, тъй като сградата е паметник на културата. Председателят на парламента Никола Минчев се оправда, че решетките са били монтирани по препоръка на Националната служба за охрана (НСО). Бе припомнен и опит за нахлуване в парламента по време на протест, организиран от "Възраждане".

Атанасова попита от коя част от девиза "Съединението прави силата" са се уплашили управляващите – от съединението или от силата.

"Да не би промяната да имате фетиш към решетките. Министър-председателят поиска решетки за лидера на опозицията, след 24 часа съдът постанови, че те са незаконни, вие поискахте решетки за парламентаризма и след 24 часа ви постановиха да ги премахнете", заяви тя.

След това тя се обърна към залата и заяви, че това не е смешно.

"Не опитвайте друго, защото народът няма да ви даде такъв срок", заяви тя.

Решетките са били монтирани през почивните дни миналата седмица. Сред възмутените бе и бившият председател на парламента Цвета Караянчева. По време на нейното председателство бяха преместени в сградата на Партийния дом и бе ограничен всякакъв достъп на журналистите до народните представители.

mediapool.bg