Кламер БГ - Новини: Всички ваксини от имунизационния календар са налични

Всички ваксини от имунизационния календар са налични

България

|
Пет, 20 Май 2022г. 13:35ч.
Всички ваксини от имунизационния календар са налични

Всички ваксини от имунизационния календар са налични

Към момента в страната са налични всички необходими количества ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар, каза здравният министър Асена Сербезова по време на петъчния парламентарен контрол.

В отговор на въпрос дали е възможно ваксините да се доставят до кабинетите на личните лекари от лицензирани фирми с хладилен транспорт вместо те да ходят да си ги получават от РЗИ, министър Сербезова коментира, че за това е необходимо да се направи обстоен анализ, вкл. и финансов, относно организацията на този вид логистика. По думите й предвид факта, че лекарите са ситуирани в различни населени места (градове и села), както и че всеки общопрактикуващ лекар обслужва различен брой пациенти, подлежащи на имунизации, което ще определи и различната периодичност на доставки на различни ваксини.

"Ваксини се поставят ежедневно, поради което едномоментно получаване от страна на общопрактикуващите лекари на заявените за дадена година количества ваксини е невъзможно. От една страна това е свързано с периодите на доставки на ваксините в страната, а от друга страна практиката е показала, че основни причини за бракуване на ваксини е повреда на хладилни съоръжения или неприложени ваксини поради неявили се за имунизация лица. Това са непредвидени рискове, които могат да се намалят или преодолеят напълно с периодично получаване на ваксини от общопрактикуващите лекари", каза Сербезова.

На областно ниво, организация по правилно съхранение, планиране и предоставяне на ваксини на общопрактикуващите лекари се създава от съответната здравна инспекция. Организацията зависи от броя на общопрактикуващите лекари в областта, подлежащото на имунизации население, кадровия ресурс и хладилния капацитет на инспекцията. Ваксини се предоставят ежедневно или периодично, като за съответния график лекарите в дадената област са запознати.

mediapool.bg