Кламер БГ - Новини: ГЕРБ би подкрепила Панов на балотажа, ако Герджиков отпадне

ГЕРБ би подкрепила Панов на балотажа, ако Герджиков отпадне

България

|
Вт, 05 Окт 2021г. 17:42ч.
ГЕРБ би подкрепила Панов на балотажа, ако Герджиков отпадне

ГЕРБ би подкрепила Панов на балотажа, ако Герджиков отпадне

Ако подкрепеният от ГЕРБ кандидат за президент проф. Анастас Герджиков отпадне на първия тур, е "много по-логично" партията на Бойко Борисов да подкрепи на балотажа председателя на ВКС Лозан Панов.

Това каза във вторник бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев пред "Свободна Европа".

"Негово право в такава ситуация е да не приеме нашата подкрепа и да каже, че не иска нито един член или симпатизант на ГЕРБ да гласува за него. Това е негово право. И наред с това позволете да отбележа, че по всяка вероятност няма да бъдем в такава ситуация", каза Дончев след напомняне, че според Панов ГЕРБ никога не се е отказвала от влиянието си в съдебната система.

По думите на Дончев обаче е малко вероятна хипотеза, при която Герджиков не е на балотаж.

На въпрос дали ГЕРБ е готова да търси подкрепа от други партии, включително ДПС, за подкрепа на Анастас Герджиков на президентския вот, Дончев отговори: "Ако някой трябва да води подобен разговор, търсейки и евентуално получавайки подкрепа, е самият кандидат".

"Нашата политическа политическа позиция е ясна, ние подкрепяме тази кандидат-президентска двойка. Ако друга партия, била тя и ДПС, които до колкото разбрах, ще имат собствен кандидат .... но след първия тур, ако една, две, три или четири партии изразят подкрепа за кандидата, които ние подкрепяме, не съм сигурен дали ние имаме място в този разговор", каза още той.

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни и от какво зависи дали партията ще предложи правителство след изборите. "Ако резултатът между нас и втората политическа сила е 1% или 0.5%, тогава според мен е трудно и нередно да опитаме да съставим правителство. Зависи, разбира се, при какъв парламент се случват тези усилия. При по-голяма разлика от 5 или 6 процента, тогава трудно бихме избягали от подобна отговорност, поне бихме направили опит", каза Дончев.

Според него, ако в следващия парламент пътят е към обединение, то трябва да е на базата на конкретни приоритети. Той посочи, че ГЕРБ би инициирала подобни разговори, но това зависи от начинът, по който ще изглежда следващият парламент и от политическото представителство в него.

"Ако пътят е към обединение, ние сме готови да работим в тази посока. Демокрацията работи чрез политическа конкуренция и противопоставяне, защото демокрацията е конкуренция на идеи и на личности. Когато няма конкуренция между личности и между партии, означава, че демокрацията не работи. Има граница, която не бива да бъде преминавана, защото тогава демокрацията не дава продукция, както се случи в последното Народно събрание", каза Дончев.

По думите му ГЕРБ би участвала и в разговор за съдебната реформа, но според него има проблем когато тя се свежда до смяна на главния прокурор Иван Гешев: "Когато говорим за съдебна реформа, тя би следвало да включва доста повече неща на ниво структурни мерки, а не само и единствено фокусиране върху една, втора, трета или четвърта персона".

В последния парламент ГЕРБ и ДПС се противопоставяха бурно на всички законопроекти, свързани с реформиране на съдебната власт.

Дончев каза още, че ако втората политическа фигура, която излезе от разкритията по "Досиетата Пандора", се окаже от ГЕРБ, партията ще се раздели с него. От сайта bird.bg, който е част от международното журналистическо разследване "Досиетата Пандора", съобщиха че при обработката на документите са установени имената на двама българи. За единия вече е ясно, че е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски.

"Самочувствието да си универсален морален императив и да караш другите да се покайват в името на високите идеали, които следваш, е леко подозрително", каза Дончев по повод изискването на "Продължаваме промяната" за евентуално започване на разговор с бившите управляващи – ГЕРБ да се отрече от "всичките огромни кражби, които са се случвали през изминалите години".

mediapool.bg