Кламер БГ - Новини: Радев: Преживяваме пречистване! Изходът е един – оставка на кабинета и главния прокурор

Радев: Преживяваме пречистване! Изходът е един – оставка на кабинета и главния прокурор

България

|
Пет, 24 Юли 2020г. 13:31ч.
Радев: Преживяваме пречистване! Изходът е един – оставка на кабинета и главния прокурор

"Всички виждате, че България се събуди. Преживяваме пречистване, защото след години на лъжи и унижение, българите изричат истината открито, с кураж и достойнство. Изходът е един - оставка на правителството и главния прокурор, и предсрочни избори". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново.

Той заяви, че не одобрява рокадите в правителството и ги определи като опит за печелене на време, от което губи България.

"Трябва така да направим, че да имаме управление, чийто основен приоритет да бъдат сигурността и благоденствието на българския народ, а не интересите на бизнес кръгове. Управление, което да бъде прозрачно, отчетно и отговорно пред българските граждани", посочи той.

"Вземам страната на хората, искам да видя управление, което да налага и да бъде пример за законност и спазване на Конституцията, а не да ги погазват. Управление, което да върши смислени реформи, да модернизира страната и да ни интегрира в Европа, а не да ни отдалечава от Европа", посочи той.

Радев призова за конституционни промени

По думите му за това "ще се борим всички".

"Каквито необходими конституционни и законови промени трябва да се извършат - да се извършват", каза държавният глава, който присъства тържествена церемония в Националния военен университет "Васил Левски".

Радев каза, че "има силно изразена гражданска воля, а от нея се ражда политическата".

ГЕРБ: Президентът подкрепя незаконни акции

В същото време от ГЕРБ обвиниха Радев, че подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение и целенасочено разделя обществото.

"Президентът Румен Радев умишлено руши демокрацията и умишлено разделя обществото. Крайната му цел е президентска република и еднолична власт. Той се вдъхновява от диктатори и с вдигнат юмрук и зове за бунт и метеж", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в декларация от името на ГЕРБ по повод появата на държавния глава сред протестиращите в четвъртък вечерта.

"Под прикритието, че чува гласа на народа, всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление".

ГЕРБ критикува държавния заради действията си в четвъртък вечерта. Тогава Радев слезе при протестиращите и поиска разпускане на парламента, оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев и отново призова: "Мутри вън!".

В парламента Дариткова заяви, че неговите послания силно напомняли на тези на един "обвиняем олигарх" във фейсбук, очевидно намеквайки за Васил Божков. Тя обясни, че Радев искал президентска република, и призовавал с за бунт и метеж с вдигнат юмрук и бил срещу легитимно избраното правителство.

Според Дариткова всяка партия в парламента трябва да каже дали подкрепя действията на президента.

"Вместо да зове за спазването на законите, президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение. Нещо повече член на стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София. Подбудителството към престъпления и нарушение на обществения ред също е престъпление, господин президент".

Изказването ѝ бе посрещнато с викове "Оставка" от БСП. ГЕРБ пък ръкопляскаха.

Няма нито една тема от обществен интерес, по която президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии и обществото, каза Дариткова.

"Радев иска да вземе властта"

"В условията на пандемия, вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за вземане на решение, Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза и бунтове и зове към неуважение към институциите", допълни тя и призова: "Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на президентска република".

По думите й Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често критикува дори европейските, явно вдъхновен от модела на различни диктатори.

"Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на незачитането на институциите и законите на страната. На неуважението на лигитимно избраното при законно проведени избори правителство. На исканията за предсрочно разпускане на НС и заставаме категорично срещу опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България", каза Дариткова.

mediapool.bg