Кламер БГ - Новини: Вътрешният министър: Главният прокурор няма как да е жертва

Вътрешният министър: Главният прокурор няма как да е жертва

България

|
Пет, 17 Март 2023г. 09:47ч.
Вътрешният министър: Главният прокурор няма как да е жертва

Вътрешният министър: Главният прокурор няма как да е жертва

Главният прокурор Иван Гешев не може да е жертва, той има всички лостове да реагира, ако има някакви заплахи, има всички инструменти да защити себе си, държавата и правовия ред, каза служебният силов вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев пред Нова телевизия.

Повод за коментара му е пресконференцията дадена от главния прокурор в четвъртък, на която се представи за жертва на мафията и олигарсите, а като доказателство пусна записи от флашки.

"Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректно", заяви Иван Демерджиев.

По повод твърденията на прокуратурата, че са заплашвани прокурори и съдии и има заговор срещу главния прокурор Демерджиев каза, че това, което има като информация в МВР не е достатъчно, за да се каже дали има такъв тип организация.

"Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дескридитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителния акт в съда", коментира вътрешният министър.

Относно Красимир Каменов, известнет с прякора Къро, за когото прокуратурата твърди, че вероятно е на въпросните аудио записи, Демерджиев каза: "Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2 - 3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент".

Запитан дали Красимир Каменов има връзка с "частната граница" на граничния пункт „Капитан Андреево“, вътрешният министър каза: "Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други лица от криминалния контингент".

"В крайна сметка трябва да съберем доказателства, ако смятаме, че тези хора вършат престъпления. Когато говорим за дейността там, не говорим за същинска престъпна дейност. Говорим за случай, в който държавата назад във времето е предоставила определени дейности на едно частно дружество, зад което стоят такива хора", допълни Демерджиев.

Според него ситуацията се "драматизира излишно".

"Представете си как аз като вътрешен министър идвам и ви казвам колко съм заплашен. Това няма да се случи. Ако имам данни, ще работя с тях. Аз имам инструменти. Главният прокурор има още повече инструменти. Той е длъжен, ако има такива данни, да защити себе си и магистрати, които са застрашени. Проблемът е, че на МВР се дава задача да охраняват хора, които се смятат за застрашени. Тази бройка набъбна твърде много. Не винаги прецизно се определят тези хора. А нашите ресурси са ограничени. Понякога охраняваме денонощно хора от контингент, за който ставаше въпрос преди малко", каза Демерджиев.

Вътрешният министър коментира още строителството на пътищата и 24-часовото задържане на собственика на "Хидрострой" Велико Желев. Той отбеляза, че прокуратурата трябва да погледне към тези 46 милиона лева дадени за изграждането на магистралата, които ги няма.

"Всички материали, които касаят тези 46 милиона, са аналогични на предходния случай, по който има 9 обвиняеми. Слава Богу тези 9 обвиняеми вече не са онези социално слабите, които преди гледахме по телевизията и те не знаеха кое дружество представляват. Тези 46 милиона са в същата ситуация. Декември са предадени материалите на прокуратурата. Действия до днес не са ми известни да са извършени. Причината защо няма действия, да обясни прокуратурата", коментира Демерджиев.

Вътрешният министър твърди, че Благой Андонов - уволненият директор по строителство във фирмата "ВДХ", която е собственост на Велико Желев, е бил бит. Заради жалбата на Андонов за побоя, Велико Желев беше задържан за 24 часа.

"Къде, кога, при какви обстоятелства и от кого точно е бит този човек е предмет на производство, което тече в момента. Няма никакво съмнение, че този човек е бит", каза вътрешният министър.

Велико Желев отрича Благой Андонов да е удрян и бит. Като доказателство той представи кадри от охранителните камери в офиса му в центъра на София.

mediapool.bg