Кламер БГ - Новини: Адв. Екимджиев: Прокуратурата готви масово подслушване на политици

Адв. Екимджиев: Прокуратурата готви масово подслушване на политици

България

|
Пет, 17 Март 2023г. 09:57ч.
Адв. Екимджиев: Прокуратурата готви масово подслушване на политици

адв. Михаил Екимджиев

"Сценарият със заплашения магистрат ще бъде използван като оправдание за ново поголовно слухтене със специални разузнавателни средства поне до изборите" - това предупреди в интервю за Mediapool правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев.

"Ако преждевременно се разбере, че някой е подслушван, после ще може да се каже, че това е така, защото са били готвени покушения и компромати срещу магистрати", допълни той.

Преди ден прокуратурата обяви на пресконференция съществуването на мащабен заговор между престъпници, бизнесмени, политици и журналисти, чиято цел била смяна на началници в МВР и на главния прокурор Иван Гешев.

Ключово бе споменаването на коалицията ПП-ДБ две седмици преди изборите, която е основна движеща сила на дебата за реформа на прокуратурата. Беше намекнато участие и на журналистите от разследващия сайт Bird.bg, които от години разкриват беззакония в държавното обвинения. Сайтът първи написа за арестите, довели до "разкриването на заговорите", включително за недопускане на адвокатите на заподозрените при претърсванията.

Сега Екимджиев напомня, че по същия начин през лятото на 2020 година "с такъв почти траурен тон ни бе обяснено" от прокуратурата, че в "държавата се готви преврат от Васил Божков и свързани с него лица". Резултатът бе образувано дело за подготвян държавен преврат и подслушване на стотици протестиращи, включително политици.

"Когато има дело за преврат, може абсолютно произволно да бъдат разрешавани специални разузнавателни средства. През лятото на 2020 година прокуратурата обяви, че се готви преврат в България от хората, които мирно протестираха и бяха малтретирани от полицията. После Гешев амнистира садистите в униформа. Сега пак се казва, че е застрашена държавността, а той се изживява като Джовани Фалконе. Затова ние като общество трябва да сме готови за репресии. Кеф ти СРС-та, кеф ти арести в предизборния период... Така аз провиждам този сценарий от гледна точка на времето, в което се осъществява, а и на стилистиката. Ние вече познаваме актьорите и клакьорите", коментира Екимджиев.

През миналата година Европейският съд по правата на човека отново осъди България за прекомерното и безконтролно подслушване чрез специални разузнавателни средства и трафични данни от мобилните оператори. Съдът прие, че България системно нарушава правото на зачитане на личния и семейния живот, но мерки след решението не бяха предприети. Делото бе водено от българските правозащитници адвокатите Михаил Екимджиев и Александър Кашъмов, както и на двете неправителствени организации, от които са част двамата юристи - Асоциация за европейски интеграция и права на човека и "Програма достъп до информация".

Сега правозащитникът предупреждава, че подслушването отново ще заеме централна роля в политическата игра.

"От една страна Гешев цели да компрометира политическите партии, които изтекоха от тази пресконференция, но от друга страна ни подготвя като публика, че срещу лидерите на тези партии ще бъдат използвани поголовно СРС-та. Това е сталинистката лексика и болната мисловна продукция, при които параноята, витаеща в някои мозъци, се опитва да се оползотвори с политически цели",

коментира адвокат Екимджиев.

Той напомни, че информацията, събрана със СРС в България, е като зъл дух в бутилка.

"Веднъж изпуснат той не може да бъде върнат. Тази информация се разпространява с цел злоупотреба. Аз не изключвам тази пресконференция на прокуратурата да е направена постфактум, след като вече има злоупотреба със СРС. Ако се подслушват стотици и ако има стотици часове записи, те могат да бъдат така изрязани, че да намерим всичко - от подготовката за убийството на Кенеди, през номинациите за Оскар до Христо Грозев…", каза Екимджиев.

Според него подобни акции няма как да навредят на самата прокуратурата, защото тя е толкова компрометирана, че няма накъде повече.

"Сложили са ни за главен прокурор и негови заместници едни артистични персонажи, които ако не бяха толкова артистични, не биха могли толкова дълго време да се правят на прокурори. Презентацията на Гешев и Сийка Милева е толкова холистична и сюрреалистична, че прилича на получилия най-много Оскар-и филм "Всичко, навсякъде, наведнъж". Като артистични натури, нашите върховни прокурори явно гонят своя побългарен предизборен Оскар", коментира адвокат Екимджиев.

mediapool.bg