Кламер БГ - Новини: Въпреки коронавируса: Беларус проведе мащабен военен парад

Въпреки коронавируса: Беларус проведе мащабен военен парад

Коронавирус

|
Съб, 09 Май 2020г. 13:58ч.
Въпреки коронавируса: Беларус проведе мащабен военен парад

В Беларус хиляди войници участваха в парад по случай 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа, предаде Ройтерс. Той бе проведен въпреки опасенията от опасенията от разпространение на Covid-19.

Президентът Александър Лукашенко отхвърли призивите за карантинни мерки, за да се спре разпространението на новия коронавирус.

Лукашенко, който управлява източноевропейската държава от 1994 година, определи страховете от коронавируса като психоза и направи редица предложения от рода на това да се пие водка, да се ходи на сауна или да се играе хокей на лед, за да се победи болестта.

Зрители на трибуните в столицата Минск, няколко от които носеха маски, наблюдаваха маршируващите войници, преминаващите танкове, над които прелитаха във формация изтребители Су-30.

Упоритостта на Лукашенко да има парад по случай годишната е в контраст с поведението по този повод на Русия, която отмени празненствата заради скок на броя на заразените с новия коронавирус и отложи традиционния военен парад на Червения площад.

Облечен във военна униформа и заобиколен от генерали, Лукашенко каза, че за Беларус е недопустимо дори да се помисли за отмяна на парада.

"Ще има хора, които ще ни осъдят", каза Лукашенко.

Беларус не е наложила карантинни мерки или правила за социално дистанциране и остави границите си отворени, докато страните по света ги затвориха, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg