Кламер БГ - Новини: Лидерите на ЕС призоваха за солидарност, за да излязат страните по-силни от кризата

Лидерите на ЕС призоваха за солидарност, за да излязат страните по-силни от кризата

Коронавирус

|
Съб, 09 Май 2020г. 15:14ч.
Лидерите на ЕС призоваха за солидарност, за да излязат страните по-силни от кризата

Държавните и правителствените лидери на 27-те членки заедно с ръководителите на трите институции на ЕС призоваха за солидарност, за да излязат страните по-силни от кризата с новия коронавирус. Те оправиха апела си във видео, публикувано днес в Туитър по случай Деня на Европа.

Празникът се отбелязва скромно заради карантинните мерки. Във видеото европейските ръководители заедно отправят послание, предаде Франс прес.

Целта ни е Европа да излезе по-силна от пандемията и от кризата с Covid-19, заявява германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна ще поеме ротационното председателство на ЕС през юли.

"Не се страхувайте да откривате нещо ново, да се обедините, да мислите и да действате за бъдещето. Именно от този европейски дух се нуждаем и днес", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Президентът на Европарламента Давид Сасоли призовава правителствата и институциите да бъдат смели и амбициозни. Това е единственият начин да се запази доверието на нашите граждани, каза той.

Премиерът Бойко Борисов също участва във видеото. "Европа е най-доброто място за живеене, с най-много демокрация, най-много солидарност и най-много права на хората", казва той във видеообръщението.

"Днес е Денят на Европа, в който може само да сме горди, че сме част от най-демократичния съюз на планетата. България не е само консуматор на привилегии и еврофондове, ние пазим външната граница на Европейския съюз, участваме във вземането на решения за общата сигурност и просперитет на нашия континент. Днес подаряваме на Европа нашия девиз "Съединението прави силата", защото трябва да излезем от кризата заедно и по-силни", написа той във Фейсбук страницата си.

Той не пропусна да спомене и Деня на победата срещу хитлеристка Германия: "Отбелязвайки и годишнината от Победата над нацизма, си спомняме с признателност за милионите воини и участници в съпротивителното движение в Европа, дали живота си, за да спасят човечеството от ужасите на лагерите на смъртта и газовите камери. Нека помним жертвите на тази война и уроците на историята. В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес".

mediapool.bg