Кламер БГ - Новини: Външните министри на САЩ и Русия ще се срещнат в Исландия

Външните министри на САЩ и Русия ще се срещнат в Исландия

Свят

|
Ср, 19 Май 2021г. 17:22ч.
Външните министри на САЩ и Русия ще се срещнат в Исландия

Антъни Блинкън и Сергей Лавров

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров се очаква да разговарят тази вечер в исландската столица преди евентуална среща през юни на президентите на двете държани. Целта е да се направи опит за подобряване на изключително лошите отношения между бившите врагове от епохата на Студената война, предаде Ройтерс.

Срещата на четири очи между Блинкън и Лавров, която ще се състои в кулоарите на форума на Арктическия съвет, ще е първата двустранна среща на толкова високо равнище от встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън през януари.

Американско-руските отношения са заредени с напрежение от март, когато Байдън каза, че смята президента Владимир Путин за "убиец". Това накара Москва да извика посланика си в САЩ за консултации. Той още не се е върнал във Вашингтон.

След това Вашингтон наложи санкции и изгони руски дипломати за "зловредна" дейност. Москва отрече да е замесена в такива действия и предприе огледален отговор. По-късно Русия забрани на посолството на САЩ да наема на работа руснаци.

Като се има предвид този враждебен встъпителен период, конкретните постижения от срещата Блинкън - Лавров вероятно ще са скромни, макар че те биха могли да подготвят почвата за срещата на върха Путин-Байдън идния месец, отбелязва Ройтерс.

Идеята за среща на високо равнище беше лансирана от Белия дом миналия месец, но още не е публично потвърдена. Руският в. "Комерсант" в понеделник цитира правителствени източници, че е възможно тя да се състои в Швейцария.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че Лавров и Блинкън ще разговарят след днешното заседание на Арктическия съвет - регионална организация на 8 държави.

mediapool.bg