Кламер БГ - Новини: Блинкън и Лавров се съгласиха да работят заедно въпреки различията

Блинкън и Лавров се съгласиха да работят заедно въпреки различията

Свят

|
Четв, 20 Май 2021г. 11:47ч.
Блинкън и Лавров се съгласиха да работят заедно въпреки различията

Антъни Блинкън (ляво) и Сергей Лавров в началото на срещата им в Рейкявик

По време на първата си лична среща в сряда първите дипломати на САЩ и Русия подчертаха, че бившите врагове от Студената война имат сериозни различия в начина, по който гледат на световните дела, но демонстрираха оптимистичен тон, като заявиха, че двете страни все още могат да намерят начини да работят заедно, предаде агенция Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров призоваха за сътрудничество и честен диалог на първата си среща в Рейкявик, в кулоарите на Арктическия съвет, предаде Франс прес.

"Нашата визия е, че ако ръководителите на Русия и САЩ могат да работят в сътрудничество. . . светът ще бъде по-сигурен", каза пред журналисти Блинкън по време на двустранната среща в исландската столица.

"Искаме стабилни и предвидими отношения с Русия. Смятаме, че това е добре за нашия народ, добре за руския народ и добре за света", добави той.

"Но ако Русия се държи агресивно с нас, ние и нашите партньори и съюзници ще отговорим", предупреди той.

"Готови сме да обсъдим всички въпроси, без изключение, при условие че диалогът е искрен. . . и на базата на взаимно уважение", каза от своя страна Лавров.

Двамата мъже изброиха няколко възможни теми за диалог, в това число пандемията, климатичните промени, Северна Корея, Иран и Афганистан.

"Нашите подходи са много различни що се отнася до анализа на ситуацията на международната сцена", но "най-важното е, че опитваме да извлечем максимума от дипломатическите възможности и оценявам високо, че демонстрирате такова желание", каза Лавров на американския си колега.

По думите му Москва е готова "да разчисти останките", наследени от предишните американски правителства, включително "функцуионирането на дипломатическите мисии", които работят днес с минимален капацитет заради реципрочното изгонване на дипломати.

Антъни Блинкън е изразил тревога във връзка с разполагането на руски войски край границата с Украйна. Това съобщи Държавният департамент след срещата.

На продължилите близо два часа преговори в Рейкявик Блинкън е казал също, че се безпокои за здравето на руския опозиционер Алексей Навални и заради репресиите срещу опозиционни организации в Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, определи разговорите като конструктивни. "Договорихме се да продължим нашите съвместни действия. . . по регионални конфликти, където интересите на САЩ и Русия съвпадат", каза Лавров след срещата. На нея са били обсъдени ситуациите на Корейския полуостров и в Афганистан, както и иранската ядрена програма.

Русия и САЩ разбират "необходимостта от преодоляване на нездравословната ситуация, която се създаде в отношенията между Москва и Вашингтон през последните години", допълни той.

Руският външен министър каза, че е почувствал, че американците не са доволни, също както руснаците, от реципрочното експулсиране на дипломати.

mediapool.bg