Кламер БГ - Новини: Възстановяват щетите след пороите в очакване на нови валежи

Възстановяват щетите след пороите в очакване на нови валежи

България

|
Съб, 02 Авг 2014г. 19:42ч.
Възстановяват щетите след пороите в очакване на нови валежи

Ден след поройните дъждове в част от Западна и Централна България, които взеха отново жертва, отнесоха пътища и къщи, а села останаха откъснати, започна възстановяването на щетите.

Над 250 жители на Бяла Слатина са евакуирани заради придошли реки, има евакуирани села и във Врачанско. След Борован в още две общини във Врачанска област - Мездра и Хайредин, също беше обявено бедствено положение. Седемте села в община Родопи, Пловдивско, също остават в бедствено положение.

Щетите по инфраструктурата, селското стопанство и жилищните постройки тепърва предстои да бъдат изяснени.

Евакуирани села във Врачанско

Тази нощ отново са валяли поройни дъждове и във Врачанско, като наместа падналите количества валежи са били над 100 литра на квадратен метър.

Най-силно засегнато село Горно Пещене, където придошлата река е съборила две стари къщии огради. Унищожена е и селскостопанска продукция.Водата в селото все още не може да се оттече и остава по пътното платно, защото почвата е преовлажнена.

Населението на селата Оходен, Голямо Пещене и Крушовица е било евакуиранопрез нощта.

Почти всички населени места по поречието на реките Скът и Огоста са пострадали от поройните дъждове. Въпреки критичното положение много от хората отказват да напуснат домовете си, защото смятат, че по този начин ще защитят имуществото си.

Частично е разрушена и уличната инфраструктура в село Габровница, община Монтана.

Под наблюдение е язовир Дъбравка. Язовир "Скомля" прелива. На стената на язовира с дължина 60 метра са поставени чували с пясък като допълнителна защита, ако дъждовете продължат.

Потоп в Галиче и Крушовица, 250 жители на Бяла Слатина са евакуирани

Особено сериозна е ситуацията в село Галиче, което е било залято от приливна вълна сутринта. Наводнени са били къщите, които са в близост до придошлата река Скът. Местните предполагат, че вълната е в резултат на изпуснат язовир. Река Скът наводни и около 100 къщи в село Крушовица.

Приливната вълна е достигнала и Бяла Слатина, като е наводнила стопански и частни имоти в северната част на града, каза областният управител Венцислав Василев. По думите му под вода в Бяла Слатина са автогарата, база на "Автобусни превози", няколко предприятия. Има разрушена една стара къща, но няма пострадали хора, допълни Василев.

Залят е участък от пътя Бяла Слатина - Кнежа и е препоръчително в тази посока да се пътува само по необходимост, уточни той. Към момента 250 души са евакуирани от града.

В Бяла Слатина водата започнала да приижда в късния следобед в петък. Част от града потънала за минути, блокирала хората на работните им места и парализирала движението. Загубите в индустриалната зона са за стотици хиляди левове. Унищожени са бази за селскостопанска техника, складове с тонове зърно, авторемонтни работилници.

Критично е положението е в съседните село Крушовица и град Мизия.

"Важното е, че няма пострадали хора, има отнесен добитък. Областна дирекция по безопасност на храните ще вземе съответните мерки всички животински трупове да бъдат прибрани и закарани в екарисажите", каза областният управител на Враца Венцислав Василев.

Всички служби, включително и БЧК, работят в координация. Повечето от хората не са спали второ денонощие, в наводнените населени места имат нужда от доброволци.

Остава бедственото положение в община Родопи

Продължава да е в сила бедственото положението за седем села от община Родопи, Пловдивско – Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево.

Селата са откъснати, след като придошлата река отнесе мостове. Подготвя се алтернативен път. В момента единствената връзка до населените места е черен път с тесен мост.

От петък следобед селата Храбрино и

Дедево са без вода заради прекъснат водопровод.

Четири откъснати села в района на Своге

Пътят между София и Своге вече е проходим и може да се пътува. Четири села в района на Своге – Огоя, Буковец, Бакльово и Абланица са без пътна връзка, след като придошлата река Батулийска отнесе моста.

Очаква се военните да проправят път към четирите откъснати села следобед, за да бъдат доставени храна и провизии на около 300-те души, които живеят там..

Десетки къщи в село Реброво също са залети от река Батулийска и са наводнени. Водата все още не се е отдръпнала.

Проливен дъжд наводни Димитровград

Проливен дъжд и ураганен вятър е преминал и през Димитровградв петък вечерта.

Площадът пред общината е бил непроходим, заради високата вода, а автомобилите закъсвали по пътя, защото уличната канализация не е успяла да поеме огромното количество вода.

Според предварителната информация дъждът, който се е изсипал около 21 часа в петък над Димитровград, е бил около 80 литра на квадратен метър.

Ситуацията започнала да се успокоява около полунощ, когато водата започнала да се оттича.

mediapool.bg