Кламер БГ - Новини: Полиция и ловци издирват избягалия ягуар Алонсо в Ловеч

Полиция и ловци издирват избягалия ягуар Алонсо в Ловеч

България

|
Нед, 03 Авг 2014г. 18:44ч.
Полиция и ловци издирват избягалия ягуар Алонсо в Ловеч

Ловец застреля ягуара Алонсо, който в неделя сутринта е избягал от клетката си в ловешкия зоопарк. Такава е трагичната развръзка от "операцията" по издирването на 9-годишния ягуар, в която се включиха около 50 човека – полицаи и ловци.

След като почти цял ден търсиха животното, от областната дирекция на МВР в Ловеч съобщиха, е то е било застреляно близо до оградата на зоопарка. Ягуарът тръгнал да излиза от пролука и затова се е наложило ловджия да стреля. Според кмета Минчо Казанджиев, който е осиновител и кръстник на животното, не е имало друг вариант. Не е ясно защо ягуарът не е бил упоен, както се твърдеше, че ще бъде направено.

Ягуарът е избягал, докато работник е почиствал клетката му и вратата е била оставена отворена. Сигналът е получен в 09.40 часа. Районът около парк "Стратеш" бе отцепен.

В издирването бяха ангажирани и ловци, от които се очакваше да упоят ягуара, а ако не успеят - да го застрелят. Участниците в издирването, което продължи около шест часа, са били с упойващи с бойни пушки, както и с топлинни камери.

Ягуарът е кръстен на състезателя от Формула 1 Фернандо Алонсо и е бил осиновен от кмета Минчо Казанджиев.

"Животното е в рамките на зоопарка, тази сутрин към 09:30 ми съобщиха, че е избягало от клетката. Понеже е гъста растителността в зоопарка, със специален уред ще установим мястото, където се намира и ще опитаме да го упоим", съобщи по-рано през деня директорът на зоопарка д-р Феодор Вацов. Той успокои, че животното не може да влезе в контакт с хора, тъй като зоопаркът е заграден и в него все още не е имало посетители.

В зоопарка, разположен на площ от 110 декара, се отглеждат 420 животни и птици от 74 вида, сред които много екзотични представители от всички континенти, както и редки и защитени видове от България. Най-атрактивните сред тях са бяла мечка, сибирски тигър, лъв, амурски леопард, ягуар, кенгуру, едногърба камила, кафява мечка, пет вида маймуни, папагали и много други.

mediapool.bg