Кламер БГ - Новини: "Възраждане" откара вишка пред Столична община и свали украинския флаг (видео)

"Възраждане" откара вишка пред Столична община и свали украинския флаг (видео)

България

|
Четв, 05 Май 2022г. 14:28ч.
"Възраждане" откара вишка пред Столична община и свали украинския флаг (видео)

Двама души с камион-вишка свалиха украинското знаме от третия етаж на Столична община. Акцията протече успешно без намеса от когото и да е. Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че това е направено от тях и обеща флагът да бъде предаден на украинския посланик, за да може да го закачи в двора на дипломатическата мисия.

Според сайта stolica.bg, който разпространи видео, на място е имало и двама депутати. Информацията бе потвърдена от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Според него народните представители са играли "ролята на охрана на вишка". По думите те попречили на полицията да се намеси, позовавайки се на имунитета си. Той обясни, че са хората, свалили знамето, са установени, била образувана преписка в Пето РПУ.

Свалянето на украинското знаме от фасадата на общината бе потвърдено пред Mediapool официално и от Столична община. Знамето е било разположено на балкон, на който се излиза и от кабинета на кмета Йорданка Фандъкова. От пресцентъра на общината не можаха да уточнят дали Фандъкова е била в стаята си в момента, в който знамето е отстранено от фасадата на сградата.

"Ние имаме много украински знамена, както и на ЕС и на България. Веднага след като установихме, че е премахнат флага, поставихме ново украинско знаме, както изисква решението на СОС", добавиха от общината.

От там посочиха допълнителни въпроси защо се е стигнало до този акт да се отнесат към полицията, която охранява сградата на общината.

Във видео, публикувано в профила му, Костадинов представи акцията като патриотичен акт. Той обясни, че България все още се води независима държава и на институциите трябва да се поставя само националният флаг.

Сградата на кметството се охранява от общинската полиция.

Общинският съветник от ДБ Симеон Ставрев разказа във фейсбук, че по негова информация 3 лица са паркирали вишка пред сградата на Столична община, вдигнали са я до балкона на кмета Фандъкова и са свалили знамето на Украйна.

"С колеги от "Демократична България" веднага отидохме на Московска 33, за да възстановим легитимното решение на Столичния общински съвет. Говорих с два полицейски екипа. Единият беше дошъл току-що и полицаите не знаеха нищо, а другият е дежурния екип на входа на Столична община. Те не са противодействали, защото едно от лицата се е представило като депутат от "Възраждане", пише Ставрев.

"Не разбирам как полицията, която трябва да пази общината, позволява на който и да е да паркира вишка пред нея и да я вдига до балкона на кмета. Ами ако някой терорист иска да нападне кметицата?", попита риторично той.

Ставрев добавя, че е крайно време полицията да спре да се страхува от заплахата "Аз съм депутат", защото депутатският имунитет е функционален и не позволява всякакво своеволие.

"Не разбирам как може депутат да нарушава така грубо легитимно взето решение на СОС, което съвсем ясно казва, че знамето на Украйна ще стои на фасадата на Московска 33 до края на войната на Путин в Украйна. Служителите в общината този път са реагирали адекватно, като веднага са заменили липсващия флаг с резервен, за което им благодаря", казва още той.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев също коментира случая и го определи като "трагикомичен случай".

"Не знам в съвременната история на Европа дали има толкова трагикомичен случай", каза Георгиев.

"Не трябва да обвиняваме полицаите, а нарушителите", допълни той.

Няма да променим позицията си, ние сме демократично избрани, каза още той.

mediapool.bg