Кламер БГ - Новини: Парламентът избра Симона Велева и Пролет Велкова за членове на СЕМ

Парламентът избра Симона Велева и Пролет Велкова за членове на СЕМ

България

|
Четв, 05 Май 2022г. 17:12ч.
Парламентът избра Симона Велева и Пролет Велкова за членове на СЕМ

Парламентът избра Симона Велева и Пролет Велкова за членове на СЕМ

Мнозинството в Народното събрание избра за нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) двете кандидатури на партии от управляващото мнозинство. Това са предложената от "Продължаваме промяната" Симона Велева и номинираната от "Демократична България" Пролет Велкова. И това гласуване обаче показа напрежението между партиите в управляващата коалиция – от "Има такъв народ" гласуваха срещу номинацията на Велкова и подкрепиха само Велева.

Това стана само няколко часа, след като от партията на Слави Трифонов се опитаха да получат по едно допълнително място в бюджетната и правната комисия за сметка на ДБ, но в крайна сметка се стигна до консенсус и съставът на двете комисии бе увеличен с по един член, като местата отидоха при ИТН.

Кой как гласува за новите членове на СЕМ?

При гласуването на кандидатурата на дългогодишния радиоводещ в "Дарик" Пролет Велкова "за" гласуваха 99 народни представители (ПП, БСП и ДБ), против бяха 30 депутати (ИТН и "Възраждане"), а 52 от ГЕРБ се въздържаха. От ДПС не бяха в залата при гласуването. Ако те бяха гласували "против" или "въздържал се", тя нямаше да бъде избрана. Това стана повод зам.-председателят на ИТН да обяви, че "дългата ръка на ДПС погали по рамото ДБ". От "Демократична България" отхвърлиха това обвинение.

От ДПС не гласуваха и при вота за Симона Велева, която е юрист и експерт по медийно право. Тя бе избрана със 121 гласа "за" (ПП, двама от ГЕРБ, БСП, ИТН и ДБ), 11 "против" ("Възраждане") и един въздържал се от ГЕРБ. При избора на Велева повечето от депутатите от ГЕРБ не гласуваха.

Освен двете номинации на партии от управляващото мнозинство, имаше и трети кандидат – Тодор Беленски, предложен от "Възраждане". Още по време на изслушването той обяви, че не очаква да бъде избран и така и стана. Той събра подкрепата на едва 19 народни представители (11 от "Възраждане", 6 от ИТН и по един от ПП и БСП). Против бяха 40 депутати, а въздържали се – 71. Депутатите от ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването.

Обвиненията и отговорът

Дебатът по темата приключи много бързо, защото много от депутатите не бяха в залата. Това стана повод някои от партиите да се изкажат под формата на отрицателен вот след самото гласуване. Именно тогава Тошко Йорданов обяви, че Пролет Велкова била типичен представител на кенсъл култура и добави, че била избрана заради ДПС.

В отговор съпредседателят на ДБ Христо Иванов посочи, че краткия дебат е допринесъл за това след гласуването под формата на отрицателен вот да се отправят неверни твърдения за кандидатите. Той подчерта, че Велкова е доказан професионалист и отхвърли обвиненията на ИТН.

"Госпожа Велкова представлява тази част на гилдията, която смята, че трябва да има стандарти. Разбирам културната война, но тези стандарти трябва да бъдат отглеждани. Искам да кажа, че твърденията за това какво се чува в това изслушване просто не отговарят на исканията. Ние си позволихме да атакуваме така вашия кандидат за БНБ, господин Йорданов. Аз се гордея с човека, който избрахме", каза Иванов, а Йорданов му отговори, че има право на мнение.

След гласуването лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ иронично, заради обвинението на ИТН, обяви: "Благодаря за подкрепата за нашите кандидати".

Велкова и Велева влизат в СЕМ на мястото на Розита Еленова (издигната през 2016 г. от Българския демократичен център) и София Владимирова (предложена от ГЕРБ през 2016 г), чиито мандати изтекоха.

Освен на тях, изтича и мандатът на Бетина Жотева, която е от президентската квота и бе назначена от президента Росен Плевнелиев (ГЕРБ). Очаква се президентът Румен Радев скоро да издаде указ за назначаване на нов член от неговата квота.

Междувременно управляващите обмислят да разширят състава на регулатора от сегашните пет на 7 души и то преди да се стигне до избора на нов генерален директор на БНТ.

Замисълът на все още необявения законопроект, който обаче вече е изпратен за съгласуване на партиите във властта, е освен президентска и парламентарна квота, в СЕМ да бъде създадена и нова, гражданска квота и тези две нови места да са именно за нея.

mediapool.bg