Кламер БГ - Новини: Всички зрелостници от пловдивско училище с двойки на матурата по български

Всички зрелостници от пловдивско училище с двойки на матурата по български

България

|
Пет, 09 Юни 2023г. 17:21ч.
Всички зрелостници от пловдивско училище с двойки на матурата по български

Средният резултат от матурата по български език тази година падна под добър 4. Сн. БГНЕС

Всички 12 абитуриенти от пловдивското училище "Братя Миладинови" са получили двойки на задължителната матура по български език и литература. Общо слабите оценки на този изпит в областта са 660 или около 16%.

Това показва анализът на резултатите от зрелостните изпити, направен от Регионалното управление на образованието в Пловдив, предаде БНР.

Средният успех на учениците от Пловдив и областта от изпита по български е добър 3.95. Малко по-висок е от средния резултат за страната от 3.93, който е рекордно нисък.

Резултатите по училища - от 77.89 до 17.59 точки

Най-нисък среден резултат са изкарали учениците от Професионалната гимназия в Садово – 17.59 точки от максимално възможни 100. Прагът за успешно положен изпит е 30 точки.

Най-висок резултат по български език имат абитуриентите от Езикова гимназия "Пловдив" - средно 77.89 точки. Следват ги зрелостниците от Математическата гимназия и Езикова гимназия "Иван Вазов". В класацията четвърти са младежите от Хуманитарната гимназия, след тях - Търговската гимназия, СУ "Васил Левски" - Карлово, СУ "Патриарх Евтимий", Френската гимназия.

Няма ученици със 100 точки по БЕЛ. 15 ученици попадат в скалата от 95 до 100 точки, като има и 238 ученици с отличен резултат.

И при втората задължителна матура – по предмет по избор, най-висок е резултатът на зрелостниците от ЕГ "Пловдив" - 83.76 точки. Следвани от Френската гимназия и ЕГ "Иван Вазов". На четвърто място е Хуманитарната гимназия.

Най-зле представили се на втората матура са в Средно училище "Христо Г. Данов" – Пловдив.

Има само двама ученици със 100 точки по втория предмет и те са от ЕГ "Пловдив".

mediapool.bg