Кламер БГ - Новини: Враждуващите судански военни фракции са подписали предварително споразумение

Враждуващите судански военни фракции са подписали предварително споразумение

Свят

|
Пет, 12 Май 2023г. 13:37ч.
Враждуващите судански военни фракции са подписали предварително споразумение

Враждуващите судански военни фракции са подписали предварително споразумение

Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа са подписали предварително принципно споразумение в Джеда, предаде Ройтерс, като се позова на саудитската телевизия "Ал Арабия".

Двете враждуващи страни са заявили в споразумението от Джеда, че се ангажират да позволят на всички цивилни безопасно да напуснат районите на конфликта, както и да защитават цивилните доставки, се казва в съобщението.

Сделката включва и ангажимент да се даде приоритет на постигането на краткосрочно прекратяване на огъня, както и да се позволи преминаването на хуманитарна помощ, съобщи телевизия "Ашрак".

Подписаната от двете делегации декларация не представлява споразумение за прекратяване на огъня, а има за цел да насочи поведението на силите, за да се осигурят условия за приток на хуманитарна помощ, съобщиха високопоставени служители от Държавния департамент на САЩ.

Служителите, говорили пред репортери при условие за анонимност, заявиха, че все още предстои дълъг процес за постигане на крайната цел за окончателно прекратяване на военните действия, като и двете страни все още са "доста далеч една от друга", въпреки че те изразиха надежди, че постигнатото снощи споразумение ще даде тласък на процеса.

mediapool.bg