Кламер БГ - Новини: Лукашенко e приет в болница

Лукашенко e приет в болница

Свят

|
Нед, 14 Май 2023г. 18:17ч.
Лукашенко e приет в болница

Лукашенко e приет в болница

Беларуският президент Александър Лукашенко беше приет в болница край Минск. Последва го кортеж от автомобили. При пристигането му подходът към болницата беше блокиран от полиция и военни, а охраната наблюдаваше улиците в болничния квартал.

За последно Лукашенко беше видян публично на 9 май, когато присъства на парада за Деня на победата в Москва с Владимир Путин. Там обърнали внимание на явната му физическа слабост, поради което се наложило да го карат на кратки разстояния. Той пропусна и официалния обяд с Путин.

В началото на април стана ясно, че Русия ще премести свои тактически ядрени оръжия в близост до западните граници на Беларус, като по този начин те ще бъдат разположени в близост до НАТО, който ход вероятно ще доведе до по-нататъшна ескалация на противопоставянето на Москва със Запада.

На 26 март руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Двете съседни държави официално са част от "съюзна държава" и от години водят преговори за по-нататъшна интеграция - процес, който се ускори, след като Минск позволи на Москва да използва беларуска територия, за да изпрати войски в Украйна миналата година.Беларус граничи на север с Литва и Латвия и на запад с Полша, които са част от източния фланг на НАТО, подсилен с допълнителни войски и военно оборудване след нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ и другите съюзници на Киев заявиха, че са загрижени за възможността Русия да изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус, като президентът Джо Байдън заяви, че това е "обезпокоително".

Президентът Александър Лукашенко заяви в петък, че Беларус също ще позволи на Русия да разположи на нейна територия и междуконтинентални ядрени ракети, ако е необходимо.

mediapool.bg