Кламер БГ - Новини: Вотът на недоверие срещу кабинета "Денков" ще се гласува на 13 октомври

Вотът на недоверие срещу кабинета "Денков" ще се гласува на 13 октомври

България

|
Четв, 05 Окт 2023г. 23:44ч.
Вотът на недоверие срещу кабинета "Денков" ще се гласува на 13 октомври

Шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов в неформален разговор с лидера на

Вотът на недоверие срещу кабинета "Денков" ще бъде обсъден от парламента в четвъртък - 12 октомври и ще бъде гласуван на следващия ден - 13 октомври. Това стана ясно в четвъртък, когато председателят на НС Росен Желязков обяви, че свиква тези две заседания на парламента.

На практика това се явяват извънредни заседания на НС, тъй като депутатите от понеделник излизат в отпуск заради местните избори на 29 октомври. Идеята е НС да не се използва за трибуна за предизборната кампания.

До тази развръзка се стигна след като парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" заедно с независимия депутат Радостин Василев внесоха също в четвъртък вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков. Самите партии се обявиха пред журналисти в парламента за "обединената опозиция".

Още преди ден от "Възраждане" обявиха, че ще внесат вот на недоверие "заради цялостната политика на правителство в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия".

"В този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков няма, а той се справя много добре", отговори преди ден съпредседателят на участващата в управлението коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков.

По думите му всички партии, които подкрепят правителството, оценяват неговата дейност. "Акад. Денков се справи чудесно с протеста на земеделците и реши техните проблеми, това се случи вчера и с енергийния сектор", добави Петков и обяви, че управляващите си спазвали обещанията.

Той подчерта, че "Възраждане" се опитват да политизират тези реални протести и да ги използват за изборите за местна власт.

mediapool.bg