Кламер БГ - Новини: Войски на НАТО пристигат в Румъния

Войски на НАТО пристигат в Румъния

Европа

|
Вт, 01 Март 2022г. 21:39ч.
Войски на НАТО пристигат в Румъния

Йенс Столтенберг

НАТО увеличи присъствието си по Източния фланг на алианса и за пръв път в историята си ще разположи сили за бързо реагиране, съобщи във вторник генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Увеличихме присъствието си в източната част на алианса и днес за първи път в историята си разгръщаме силите за отговор на НАТО. Днес френски войски пристигат в Румъния като водещи елементи на тези сили", каза Столтенберг в реч на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда.

Руско-украинската война навлезе в шестия си ден днес, като по последни данни руските войски се насочват към столицата Киев.

Миналата седмица в четвъртък НАТО взе решение да активира отбранителните си планове, което му позволява по-лесно да разполага техника и военни сили на територията на НАТО.

Столтенберг също така подчерта, че военният алианс "няма да бъде част от конфликта". "Така че НАТО няма да изпраща войски в Украйна или самолети в украинското въздушно пространство", добави той. Украйна поиска от страните партньори военни самолети за въоръжените й сили, както и западните държави да затворят въздушното й пространство за руски ракети, самолети и хеликоптери, но получи отговор, че това няма как да стане, защото означава намеса в конфликта.

По данни на ООН досега в Украйна са загинали най-малко 136 цивилни граждани, включително 13 деца, а други 400, включително 26 деца, са ранени.

mediapool.bg