Кламер БГ - Новини: Шолц призова Путин да изтегли руските войски от Украйна

Шолц призова Путин да изтегли руските войски от Украйна

Война в Украйна

|
Съб, 18 Ноем 2023г. 15:48ч.
Шолц призова Путин да изтегли руските войски от Украйна

Олаф Шолц, сн: БГНЕС/ЕПА, архив

Германският канцлер Олаф Шолц призова руския президент Владимир Путин да направи първата стъпка към мирното разрешаване на конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

"Той трябва да изтегли войските си", заяви Шолц по време на посещение в Нутетал в провинция Бранденбург, предаде БТА.

В момента обаче няма признаци това да се случва, каза той в отговор на въпрос дали са възможни мирни преговори.

Путин не трябва да успее да постигне целта си да използва сила, за да анексира части от съседна държава, заяви германският канцлер.

Шолц още веднъж увери Украйна в помощта на Германия в борбата ѝ срещу руската инвазия толкова дълго, колкото е необходимо.

По-рано Путин обяви, че Русия оставя "отворен прозорец" към Европа в обръщение към участниците в международен културен форум в Санкт Петербург.

"Когато стане течение, човек си мисли, че може би е разумно да затвори малко прозореца, за да не му е студено. Но времето за нас е хубаво. Не затваряме нищо, ние не сме в конфликт с европейското общество", каза Путин и поясни, че Русия преживява "трудно време" с европейския елит.

Въпреки наложените от Запада санкции Кремъл твърди, че руската икономика продължава да расте, отбелязва ДПА, като посочва, че това е трудно да се потвърди. Путин заяви, че до края на годината икономическият растеж на Русия ще надхвърли 3%.

mediapool.bg