Кламер БГ - Новини: Лойд Остин: Ще продължим да помагаме на Украйна в неотложните й нужди на бойното поле

Лойд Остин: Ще продължим да помагаме на Украйна в неотложните й нужди на бойното поле

Война в Украйна

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 18:06ч.
Лойд Остин: Ще продължим да помагаме на Украйна в неотложните й нужди на бойното поле

Володимир Зеленски и Лойд Остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е уверил украинския президент Володимир Зеленски в непоколебимата подкрепа на САЩ по отношение на неотложните нужди на Украйна на бойното поле по време на срещата си с него в Киев, предаде Укринформ. Украинската агенция посочва, че информацията е от публикация на Остин в социалната платформа "Екс".

"Имах честта да се срещна с президента Володимир Зеленски днес в Киев, за да засвидетелствам твърдата подкрепа на САЩ за Украйна. Ние, заедно с нашите съюзници и партньори, ще продължим да помагаме на Украйна в неотложните й нужди на бойното поле и по линия на дългосрочната й необходимост от отбранителни средства", написа Остин.

Укринформ припомня, че днес американският министър е бил посрещнат на железопътната гара в столицата Киев от посланичката на САЩ в Украйна Бриджит Бринк.

Според пресслужбата на Пентагона той ще има разговори на високо равнище с украински лидери. Разговорите ще се съсредоточат върху по-нататъшното укрепване на стратегическото партньорство между САЩ и Украйна, в рамките на което се цели повишаване на бойните способности на украинските въоръжени сили с идването на зимата, за да могат да защитят страната си от бъдещата руска заплаха.

Укринформ отбелязва, че по-късно тази седмица американският министър на отбраната ще председателства 17-ата среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна чрез видеоконферентна връзка от Пентагона. Очаква се участието на представители на близо 50 страни.

Това е второ посещение за Остин в Киев от началото на войната.

Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ за Киев и намаляването на американската помощ би било сериозен удар за Украйна и нейните усилия за освобождаване на окупираните от руските сили южни и източни части на страната. "Без нашата подкрепа Путин ще успее", заяви Остин през октомври пред конгресмени.

Украйна и Русия размениха тела на загинали военнослужещи

Украйна и Русия за пореден път размениха тела на загинали военнослужещи, предаде ДПА.

Тленните останки на 94 украински военнослужещи бяха предадени от Русия, обяви днес в приложението "Телеграм" украинският Координационен щаб по въпросите на военнопленниците. Не се разкрива колко тела е получила Русия и къде е станала размяната, осъществена с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст.

Украйна се стреми да отблъсне пълномащабната руска инвазия вече 21 месеца. Периодичната размяна на тела на загинали военнослужещи и, понякога, на военнопленници, е сред малкото контакти между двете воюващи страни извън бойните действия, посочва ДПА.

Украински тийнейджър се завърна в родината си, след като е бил отведен в Русия

Украински тийнейджър, който по време на войната е бил отведен в Русия от окупирания град Мариупол, се завърна вчера в Украйна, предаде Ройтерс.

Богдан Ермохин, който в същия ден навърши 18 години, се обърна по-рано този месец към президента Володимир Зеленски с молба да помогне за връщането му в Украйна. През март той се опитал да напусне Русия и да замине за Украйна през Беларус, но бил спрян и върнат обратно. Ермохин е сирак и е бил настанен в приемно семейство край Москва.

"Вярвах, че ще бъда в Украйна, но не и в този ден", каза Ермохин пред Ройтерс, докато се хранеше на бензиностанция, след като премина в Украйна. "Това е много приятен подарък, ако трябва да съм точен. Емоциите са много силни", допълни той.

Зеленски приветства завръщането на Ермохин във вечерното си видеообръщение. "Бяха направени много опити да му се помогне. Щастлив съм, че всичко се получи", каза той и изрази благодарност към украинските официални лица, международните организации и по-специално към Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и властите в Катар за помощта в посредничеството.

Украйна твърди, че след инвазията на 24 февруари 2022 г. 20 000 деца са били незаконно прехвърлени в Русия, като някои от тях са били дадени за осиновяване. Киев твърди, че това е военно престъпление - обвинение, отхвърляно от Русия, която твърди, че по този начин защитава децата във военна зона.

mediapool.bg