Кламер БГ - Новини: Зеленски: Русия готви преврат в Украйна с цел сваляне на президента

Зеленски: Русия готви преврат в Украйна с цел сваляне на президента

Война в Украйна

|
Пет, 17 Ноем 2023г. 16:01ч.
Зеленски: Русия готви преврат в Украйна с цел сваляне на президента

Володимир Зеленски

Москва иска да посее разделение в украинското общество и да създаде хаос в Украйна, за да свали президента ѝ, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ.

Украинската новинарска агенция се позовава на американската телевизия Блумбърг.

"Разузнаването ни разполага с информация, която споделиха с нас и наши партньори", каза Зеленски.

Украинският президент поясни, че става дума за дезинформационен план, наречен от Русия "Майдан 3" - препратка към централния площад в Киев, който беше епицентърът на революциите от 2004 и 2014 година. При втората от тези две революции бе свален проруският президент Виктор Янукович, припомня Укринформ.

"Майданът за тях значи преврат, така че е ясно какво ще се цели с тази операция", изтъкна Зеленски.

Украинският лидер, който отхвърля идеята за преговори с руския президент Владимир Путин, заяви, че украинското правителство няма да се смири с проекти за замразяване на конфликта в Украйна.

Както съобщава Укринформ, секретарят на украинския Национален съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов смята, че руската Федерална служба за сигурност иска да стартира проруски политически проект в Украйна.

Украинската армия е създала "няколко предмостия" на източния бряг на Днепър

Украинската армия обяви днес, че е провела "поредица успешни операции" на източния бряг на река Днепър в окупираната Херсонска област и е създала няколко предмостия там, предаде Ройтерс.

В публикация на украинската морска пехота в профила ѝ във Фейсбук се казва, че силите ѝ продължават да провеждaт операции на източния бряг на реката в Херсонска област.

Украинската противовъздушна отбрана свали снощи девет от общо десет руски дрона над южните Николаевска и Одеска област, в района на Житомир в Централна Украйна, както и над западната Хмелницка област, съобщиха военновъздушните сили на Киев.

От юли Русия ожесточи ударите си по украинските пристанища, включително Одеса, и по зърнената инфраструктура, след като излезе от Черноморската зърнена инициатива - военновременно споразумение, което позволяваше на Украйна да изназя безопасно зърното си към африкански страни, заплашени от глад, отбелязва Ройтерс.

От ВВС посочиха, че руските сили са изстреляли през изминалата нощ и няколко ракети С-300 в източната Донецка област, близо до фронтовата линия.

Изнесените данни засега не може да бъдат потвърдени чрез независим източник.

Двама убити и 12 ранени след руски обстрел в Херсонска област

При руски обстрел са били убити двама души и ранени най-малко 12 в различни райони на Херсонска област в Южна Украйна, съобщиха местни служители, предаде Ройтерс.

Областният управител Олександър Прокудин заяви, че 75-годишна жена е починала вечерта в апартамента си в Херсон при обстрел на руските сили откъм източния бряг на река Днепър, който до голяма степен е техен. Осем души са били ранени, написа той в Телеграм.

По-рано Прокудин съобщи, че в следобедните часове вчера е имало атака срещу село Билозерка на западния бряг на Днепър. Тялото на мъж е било открито под развалини, а мъж и три жени са били откарани за лечение в болница.

"Унищожен е и обект от критичната инфраструктура. Сега Билозерка и околните села са без електричество", заяви Прокудин в Teлеграм.

По думите му са повредени също магазин за хранителни стоки и къщи. Снимки от мястото, споделени от Прокудин, показват едноетажна сграда с изпочупени прозорци и повреди по стените, както и няколко автомобила, носещи белези от обстрел.

Украинската Харковска област започна да строи подземни училища

Украинската Харковска област започна да строи силно фортифицирани подземни училища, в които учениците ще могат отново да имат присъствени уроци, без да се тревожат за сигурността си, предаде Ройтерс.

Училищата в областта, която граничи с Русия и в която живеят около 2,5 милиона души, са в режим на онлайн обучение, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година.

Харковска област често става обект на руски ракетни атаки, на нападения с дронове и на артилерийски обстрел, отбелязва Ройтерс.

Понастоящем се строят две подземни училища с капацитет до 500 души. Планира се до края на следващата година да бъдат построени още такива учебни заведения.

mediapool.bg