Кламер БГ - Новини: Скоро ще останем без авиация: Руската ПВО сваля за пети път собствен самолет, според Z-канали

Скоро ще останем без авиация: Руската ПВО сваля за пети път собствен самолет, според Z-канали

Война в Украйна

|
Пет, 06 Окт 2023г. 19:24ч.
Скоро ще останем без авиация: Руската ПВО сваля за пети път собствен самолет, според Z-канали

 Руски Су-35С на международния авиокосмически салон МАКС-2021 в Жуковски край Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Руската противовъздушна отбрана е свалила собствен самолет за пети път от началото на войната в Украйна, съобщиха руски военни кореспонденти в своите канали в социалната мрежа Телеграм.

Военен самолет в района на Мариупол е бил унищожен от "приятелски огън" за втори път в рамките на малко повече от седмица, твърдят Z-каналите "Fightbomber" и "Военен информатор", цитирани от "Москоу таймс".

"При този темп на работа на нашата доблестна противовъздушна отбрана скоро ще останем без авиация", пише Fightbomber.

"Военният информатор" уточнява, че този път пилотът е оцелял. Въпреки това "нивото на взаимодействие продължава да пробива дъното", коментира той.

Руските системи за противовъздушна отбрана вероятно са свалили собствения си изтребител Су-35С в района на Токмак на 28 септември, според доклад на британското военно разузнаване.

Според изчисленията на The Insider, базирани на информация от открити източници, сваленият в края на септември Су-35С стана поне четвъртият самолет, унищожен от руските сили за ПВО от началото на войната в Украйна.

Недостатъчното ниво на взаимодействие с други родове и родове войски и неработещата система за идентификация доведоха до факта, че "почти всички (!) самолети Су-34, Су-35С и Су-30СМ също бяха загубени от пролетта насам, както и някои хеликоптери Ка-52 са "за сметка на "руската противовъздушна отбрана", написа телеграм каналът "Рибар" през декември 2022 г.

"Военният информатор" потвърди, че руските самолети редовно са обстрелвани в техния тил – Су-35 е свален в село Новониколаевка, Запорожка област (на повече от 35 км от линията на съприкосновение Работино), Су-34 край Енакиево (на около 20 км от фронта), друг самолетът е обстрелян край Алчевск (на около 60 км от фронта).

Общо според британското разузнаване от началото на войната руската армия е загубила повече от 100 бойни самолета.

mediapool.bg