Кламер БГ - Новини: Руските военни са обсъждали масовите убийства в Буча чрез радиосъбщения

Руските военни са обсъждали масовите убийства в Буча чрез радиосъбщения

Война в Украйна

|
Четв, 07 Апр 2022г. 13:01ч.
Руските военни са обсъждали масовите убийства в Буча чрез радиосъбщения

Руските военни са обсъждали масовите убийства в Буча чрез радиосъбщения

Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) е прихванала предполагаеми радиосъбщения на руските войски, в които са били обсъждани масовите убийства на цивилни граждани в Буча. Отделни съобщения могат да бъдат свързани с телата на конкретни хора от снимките, направени в града след оттеглянето на руснаците, съобщи в четвъртък германското сп. "Шпигел", цитирано от "Дойче веле".

Данните свидетелстват за участие на наемници от "ЧВК Вагнер"

Германското разузнаване разполага с радиосъобщения, чието съдържание се отнася за местонахождението на тела на убити цивилни граждани край главната улица в Буча. В един от разговорите военнослужещ казва, че той и другарите му са застреляли човек на велосипед. Публикуваната в медиите по целия свят снимка на убития мъж с колелото стана едно от най-известните свидетелства за зверствата в Буча. В друг разговор мъж казва, че заловените украински войници първо ги разпитват, а после ги застрелват.

Освен това от данните може да се направи извода, че наемници от руската "Частна военна компания Вагнер" са имали решаваща роля в зверствата в Буча.

Убийствата на цивилни – обичайна практика на руските военни или дори стратегия

Прихванатите от BND разговори свидетелстват за това, че масовите убийства в Буча не са били случайно действие, нито деяния на отделни войници, загубили контрол, пише "Шпигел". На базата на получената информация, много по-вероятно е убийството на цивилни жители да е част от начина на действие на руските военни, а възможно – и част от "ясна стратегия" за сплашване, всяване на страх и ужас сред местното население с цел потискане на съпротивата.

От наличната информация следва, че по подобен начин са убивани хора в други окупирани от руските войски населени места в Украйна и по-специално в околностите на Мариупол.

Според "Шпигел" на 6 април германското разузнаване е предало получените данни на парламента и други институции в Берлин.

В първите дни на април се появиха редица снимки, видеа и други свидетелства – като разкази на очевидци, за масовите убийства на цивилни жители в Буча и други селища около Киев, които преди това бяха окупирани от руските войски. Светът изпадна в шок. Украинският президент Володимир Зеленски и редица западни лидери обвиниха руската армия в извършване на геноцид и военни престъпления. Москва яростно отхвърля обвиненията и обвинява Украйна, САЩ и НАТО в манипулации, разпространение на фалшива информация и провокации. Както отбелязва "Шпигел", прихванатите от BND разговори вече окончателно опровергават твърденията на Москва.

Фактите за случилото се в Буча се потвърждават и от сателитни снимки в дните преди оттеглянето на руските войски.

mediapool.bg