Кламер БГ - Новини: Русия се готви за офанзива в Донбас, хиляди хора бягат (Обновява се)

Русия се готви за офанзива в Донбас, хиляди хора бягат (Обновява се)

Война в Украйна

|
Ср, 06 Апр 2022г. 18:49ч.
Русия се готви за офанзива в Донбас, хиляди хора бягат (Обновява се)

Разрушения в центъра на Бородянка, в района на Киев

Руски сили се опитват да проникнат по-навътре в източната част на Украйна, но украинската армия ги задържа, заяви украинският президент Володимир Зеленски. По думите му Русия събира подкрепления за нова офанзива, руските сили имат превъзходство в численост и техника.

В това време иляди хора бягат от района на Донбас. Украинските власти призовават хората да се евакуират от източната област Луганск с планираните днес пет хуманитарни коридора.

Украинските власти казват, че над 400 души са изчезнали от град Гостомел, който заедно с Буча и Ирпен понесе тежестта на руската офанзива срещу украинската столица Киев. Повечето тела на жителите на Гостомел са открити в съседни села и в град Буча.

От "Лекари без граници" заявиха, че техен екип е станал свидетел на руски удар по болница в украинския град Миколайв (Николаев) на 4 април.

Русия обвинява Украйна в обстрел с минохвъргачки по позиция на руски граничари в Курска област. Представител на украинската армия заяви, че няма информация за такъв инцидент.

Агенцията на ООН за миграцията изчисли, че повече от 11 милиона души са напуснали домовете си в Украйна след нахлуването на Русия.

18.30

Великобритания наложи на Русия нови санкции, насочени срещу банковия и енергийния сектор

Великобритания наложи на Русия заради войната в Украйна нови санкции, включващи замразяване на активите на две банки и пълен отказ до края на годината от вноса на руски въглища и петрол. Санкционирани са и осем руски олигарси, предаде Ройтерс, като се позова на британското правителство.

18.15

САЩ санкционират две руски водещи банки, пълнолетните деца на Путин и Сергей Лавров

Съединените щати наложиха санкции на две руски водещи банки, на пълнолетните деца на Путин, както и на външния министър Сергей Лавров, съобщи Белият дом.

17.50

Песков: Преговорите между Москва и Киев не напредват толкова бързо, колкото Русия би искала

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че мирните преговори между Москва и Киев не напредват толкова бързо или енергично, колкото Русия би искала, предаде Ройтерс.

Москва обвини Запада, че се опитва да наруши хода на преговорите с Украйна, като подхранва "истерията" около обвиненията срещу руските сили във военни престъпления, след изтеглянето им от района на Киев.

Киев и Западът казват, че имат доказателства, които включват снимков материал и свидетелски разкази, събрани от различни медии, че Русия е извършила военни престъпления в украинския град Буча, отбелязва Ройтерс.

Москва отхвърли обвиненията и ги определи като "чудовищна фалшификация".

"Само мога да кажа, че работата по преговорите продължава", заяви на пресконференция Песков.

По-рано днес Песков заяви в интервю за френската телевизия Ел Се И (LCI), че Русия е направила жест на добра воля, когато е изтеглила войските си от позициите им в Северна Украйна, за да създаде положителни условия за преговорите между Москва и Киев.

"Несъмнено чудовищната инсценировка в Буча трябва да се разследва", каза Песков по време на днешния брифинг, цитиран от ТАСС. "Освен това обаче трябва да се дефинира какво действително ще представлява едно безпристрастно и независимо разследване", допълни той.

17.00

НАТО предупреди, че войната в Украйна може да продължи дълго

Войната в Украйна може да продължи дълго, трябва да бъдем готови, предупреди днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от алианса в Брюксел.

Трябва да усилим санкциите срещу Русия, да подобрим възможностите за отбрана, да подкрепяме Украйна, добави той.

Всички видяхме жестокостите, извършени в Буча и други украински селища - картината показва истинската същност на войната на руския президент Владимир Путин. Взимането на прицел и стрелбата по цивилни е военно престъпление. Подкрепяме международните разследвания, за да има възмездие за извършителите, посочи генералният секретар.

Той допълни, че Русия размества войските си от северната украинска граница, за да ги подсили и изпрати на изток, където се очакват тежки сражения. Путин опитва да овладее целия Донбас и да осигури сухопътна връзка с Русия. Не сме видели промяна на желанието му да завладее цяла Украйна и да промени международния ред. Войната трябва да спре веднага и Путин може да я прекрати, като изтегли войските от чуждата страна и се върне към мирните преговори, заяви Столтенберг.

По неговите думи Украйна има спешна нужда от военна помощ. Необходимо е всякакво оборудване - от тежко въоръжение, до по-леки оръжия, поясни той.

Вратите на НАТО остават отворени, заяви Столтенберг в отговор на въпрос, свързан с възможностите за подкрепа на Грузия и за ограничаване на руския натиск там, както и за възможно присъединяване към пакта на Швеция и Финландия.

15.30

Двама цивилни убити и петима ранени при руски удар в Донецка област

Най-малко двама цивилни бяха убити и петима - ранени, след като руската артилерия порази днес център за раздаване на хуманитарни помощи в град Угледар в украинската Донецка област, на 50 километра югозападно от Донецк, съобщи регионалният губернатор Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

В пост в социална мрежа Кириленко разпространи снимки от последиците от предполагаемата атака. На тях се виждат две жени, проснати на земята, мъж със сериозна рана на крака и четвърти човек с окървавен крак, когото водят към линейка.

Русия твърди, че не напада цивилни, отбелязва Ройтерс.

Руските сили са превзели 60 на сто от територията на Рубежное в източната Луганска област в Украйна, каза регионалният губернатор Серхий Гайдай.

През последните 24 часа градът е бил подложен на обстрел с тежки оръжия, съобщи Гайдай в пост в социална мрежа. Той обвини руските сили, че за денонощие са изстреляли по Рубежное общо 81 минометни боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети.

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тази информация от независими източници.

Гайдай призова всички жители на Луганска област да се евакуират, докато имат възможност. Русия може да блокира пътищата за евакуация, предупреди той.

Северодонецк в Луганска област - най-източният град, контролиран от украинските сили - е подложен днес на тежък обстрел, констатираха журналисти от Франс прес на място.

Губернаторът Серхий Гайдай съобщи, цитиран от Ройтерс, че горят 10 високи сгради. Все още нямаме данни за евентуални жертви, добави той.

Регионалните украински власти временно са базирани в Северодонецк, тъй като областният център Луганск е контролиран от проруските сепаратисти от 2014 г., отбелязва Ройтерс.

15.20

Над 500 души от Мариупол пристигнаха в град Запорожие

Колона от автобуси и частни коли с над 500 души пристигнаха в град Запорожие, след като цивилните сами се измъкнали от обсадения Мариупол в югоизточна Украйна, предаде Ройтерс.

Според разпространено днес съобщение на Червения кръст това е голямо облекчение за хората, които са изстрадали много и сега са на сигурно място. Но в Мариупол са останали още хиляди страдащи, които се нуждаят от хуманитарна помощ и евакуация, каза Паскал Хунд, шеф на делегацията на Червения кръст в Украйна.

15.00

Руските военни са копали траншеи в ексклузивната зона около АЕЦ "Чернобил"

В Reddit са публикувани кадри, заснети с дрон от ексклузивната зона около АЕЦ "Чернобил".На тях се виждат правоъгълни траншеи в горския пояс близо до ядрената централа. Видеото е озаглавено "Кадри с дрон в Чернобил потвърждават, че руснаците копаят траншеи в радиокативната почва".

АЕЦ "Чернобил" бе сред първите обекти, завзети от руската армия след нахлуването в Украйна. Руснаците възнамеряваха да използват зоната около ядрената централа като плацдарм за настъплението им към Киев. Служители в централата разказаха, че руските военни са се движили в забранената зона около АЕЦ с бронирани машини без необходимата защита и са вдигнали радиоактивен прах.

14.45

Руските сили фокусират атаките срещу Източна и Южна Украйна

Руските сили продължават да обстрелват градове в Източна и Южна Украйна и да нанасят удари по цели на други места с ракети. Вторият град на Украйна, Харков, беше обект на интензивен обстрел през нощта.

Имаше и допълнителни артилерийски атаки в части от районите на Луганск и Донецк, където се очаква боевете да се засилят през следващите седмици, тъй като Русия прегрупира силите си.

Според Генералния щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от Би Би Си, Русия е атакувала позиции на украинската армия и цивилна инфраструктура в Боривске, Новолуханске, Солодке, Маринка и Золота Нива – в източните Луганска и Донецка област.

Руските сили също продължават настъплението си срещу Мариупол, който е блокиран и безмилостно бомбардиран повече от месец. Последният доклад на разузнаването от Министерството на отбраната на Обединеното кралство казва, че хуманитарната ситуация в града се "влошава".

В него се посочва: "Повечето от 160 000 жители на града нямат светлина, комуникации, лекарства, топлина и вода. Руските сили са попречили на хуманитарен достъп, за да принудят защитниците на града да се предадат".

В други части на страната Русия унищожи петролна база близо до град Днепър и порази цели в района на Виница в централна Украйна и Радехов на запад.

14.30

С украинско знаме в ръцете си папата осъди "зверства като клането в Буча"

Папа Франциск осъди "клането в Буча", докато държеше в ръцете си украинско знаме, изпратено му от града, в който бяха открити застреляни от упор тела с вързани ръце, масов гроб и други следи от екзекуции, предаде Ройтерс.

"Последните новини от Украйна, вместо да ни донесат облекчение и надежда, ни донесоха нови зверства като клането в Буча", каза той в края на ежеседмичната си аудиенция. "Жестокост, която е все по-ужасяваща, дори срещу цивилни, беззащитни жени и деца. Те са жертви, чиято невинна кръв отправя призив към небето и умолява: "Спрете тази война!", добави Светият отец. Целувайки украинското знаме Франциск заяви: "Това знаме идва от войната, от мъченическия град Буча... Нека не ги забравяме. Нека не забравяме народа на Украйна", предаде Асошиейтед прес.

13.15

Песков: Не искаме отстраняването на Зеленски и окупацията на Украйна

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков отрече публикациите в медиите за предполагаемите планове на Русия за отстраняване на украинския президент Владимир Зеленски и изрази надежда, че Киев ще се съгласи с условията на Москва за завършване на военните действия. Това заяви той в интервю за френската телевизия LCI, което ще бъде излъчено в сряда вечерта.

"Не, това не е вярно. Не говорим за това, както и за окупацията на Украйна", каза той в отговор на молба да коментира подобни твърдения.

"Много журналисти обсъждат изявленията му. Това е президентът на Украйна, но ние не знаем какво пие и пуши", каза говорителят, цитиран от ТАСС. "Ние сме заинтересовани той да приеме условията на Русия, които бяха ясно заявени от руската делегация. Бихме искали да завършим специалната военна операция чрез преговори", добави Песков.

13.00

Зеленски разкритикува нерешителността на някои европейски лидери

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува остро във видеообръщение пред парламента на Ирландия нерешителността на някои европейски лидери при въвеждането на санкции срещу Русия. Той прикани освен това ЕС да затегне още повече мерките срещу тази страна, предаде Франс прес.

"Има механизми, които позволяват да се направи това. Единственото нещо, което липсва, това е един принципен подход от някои лидери, политически или икономически, които мислят винаги, че войната и военните престъпления, не са толкова ужасни неща, колкото, финансовите загуби", подчерта Зеленски. "Ние не можем да толерираме никаква нерешителност след онова, което преживяхме", добави той.

Зеленски съобщи, че от началото на конфликта в Украйна са убити 167 деца, а над 10 милиона души са оставени без подслон, предаде Ройтерс. Той каза, че Русия е поразила украински цивилни обекти тази нощ, включително и склад за гориво.

Зеленски също така обвини Русия, че се опитва освен това да предизвика криза с храните и че използва глада като оръжие.

12.30

Над 400 души са изчезнали от Гостомел, твърдят местните власти

Украинските власти казват, че над 400 души са изчезнали от град Гостомел, който заедно с Буча и Ирпен понесе тежестта на руската офанзива срещу украинската столица Киев.

Местният служител Тарас Думенко казва, че повечето тела на жителите на Гостомел са открити в съседни села и в град Буча. Той казва, че руснаците сигурно са отвличали хора и са ги отвеждали, за да бъдат разстреляни, съобщава агенция Интерфакс Украйна, цитирана от БГНЕС.

12.15

11 коридора за напускане на украински градове, в които се водят сражения

Единадесет коридора за напускане на украински градове, в които се водят сражения, ще бъдат отворени днес, предаде ДПА, като се позова на украинското правителство.

Единият от тях е от обсадения Мариупол за град Запорожие, като оттам ще минават частни превозни средства. От Бердянск и други околни населени места цивилни ще бъдат извеждани с автобуси.

Пет от тези коридори трябва да отведат хората в безопасност от района на Луганск, в Източна Украйна, преди очакваната руска офанзива. Коридорите ще отведат цивилни на запад от Северодонецк, Лисичанск, Попасна, Рубежне и Хирске до град Бахмут, пише украинският новинарски сайт Укринформ.

"Ще изведем всички, ако руснаците ни позволят да стигнем до местата за срещи [за евакуация]. Защото, както виждате, те не винаги спазват прекратяването на огъня", пише губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай в Telegram.

"Призовавам всеки жител на Луганска област – евакуирайте се, докато е безопасно... Докато има автобуси и влакове – използвайте тази възможност", пише той.

В отделно видеообръщение Гайдай казва, че руските сили не са успели да пробият украинската отбрана в неговия регион, но унищожават "всичко по пътя си".

12.00

Украйна няма информация за обстрел, за който я обвинява Русия

Представител на украинската армия заяви, че няма информация за инцидента, при който според руски губернатор граничари в Курска област са били обстрелвани вчера от украинска страна, съобщи Ройтерс.

"Не разполагаме с такава информация", заяви говорител на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в отговор на запитване от Ройтерс относно казаното от руския губернатор.

Губернаторът на Курска област заяви днес, че граничари в района, граничещ с Украйна, са били подложени на обстрел от украински войници, съобщи Ройтерс.

11.00

Русия обвинява Украйна в обстрел с минохвъргачки по позиция на руски граничари

Губернаторът на Курска област заяви, че граничари в района, граничещ с Украйна, са били подложени на обстрел от украински войници, съобщи Ройтерс.

"Вчера, на 5 април, те се опитаха да стрелят с минохвъргачки по позицията на нашите граничари в Суджански район", заяви Роман Старовойт, губернатор на Курска област. "Руските граничари отвърнаха на огъня... Нямаше жертви или щети от наша страна".

Миналата седмица Русия обвини украинските сили, че са извършили въздушен удар срещу склад за гориво в руския град Белгород в близост до границата с Украйна, но високопоставен украински служител отрече твърдението.

10.30

ЕС обмисля да предложи убежище за руските войници, които сложат оръжие

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подкрепи днес пред Европейския парламент предложението ЕС да даде убежище на руските войници в Украйна, които сложат оръжие.

Ако не искате да убивате вашите украински братя и сестри, да не бъдете престъпници, свалете оръжие и напуснете битката, призова той руските военни.

Жестокостта на руските войски срещу цивилните украинци е безгранична. Това не е специална операция, това са военни престъпления, заяви Мишел.

Трябва да има и ще има тежки последици за отговорните. Ще направим всичко по силите си да изправим пред международното правосъдие извършителите, добави той.

09.00

Руски сили се опитват да продължат настъплението си в Източна Украйна, армията ги спира

Руски сили се опитват да проникнат по-навътре в източната част на Украйна, но украинската армия ги задържа, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията, цитирано от Асошиейтед прес.

Украйна е наясно, че Русия събира подкрепления за нова офанзива. Руските сили имат превъзходство в численост и техника, добави президентът.

"Нямаме избор - решава се съдбата на нашата земя и нашия народ", подчерта Зеленски. "Знаем за какво се бием. И ще направим всичко, за да спечелим".

Той добави, че е обсъждал със западни лидери нови санкции срещу Русия. "След това, което светът видя в Буча, санкциите срещу Русия трябва да бъдат съотносими с тежестта на военните престъпления, извършени от окупаторите", подчерта Зеленски.

08.00

ООН: 11 милиона са напуснали домовете си в Украйна

Агенцията на ООН за миграцията изчисли, че повече от 11 милиона души са напуснали домовете си в Украйна след нахлуването на Русия.

В първата си подобна пълна оценка от три седмици насам Международната организация по миграция (МОМ) съобщи, че към 1 април повече от 7,1 млн. души са били разселени в рамките на Украйна. Това допълва цифрата от над 4 милиона души, избягали в чужбина, отчетена от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

МОМ заяви, че над 2,9 млн. други активно обмислят "да напуснат обичайното си местоживеене поради войната".

Населението на Украйна преди войната е наброявало 44 милиона души.

Данните показват увеличение спрямо данните на МОМ от средата на март, според които повече от 9,7 милиона души са разселени вътрешно в Украйна или са прогонени в чужбина, предава БГНЕС.

07.30

САЩ ще обявят нови санкции срещу Русия

САЩ и техни съюзници ще наложат нови санкции на руски представители и на финансови институции, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

"Те ще засегнат представители на руското правителство, членове на техните семейства, притежавани от Русия финансови институции и държавни предприятия", уточни Саки пред медиите.

Целта е Русия да бъде поставена пред избор и "да изтощи ресурсите, с които разполага Путин, за да води войната в Украйна", подчерта говорителката.

По-рано Ройтерс съобщи, като се позова на неназован източник, че санкциите ще забранят инвестициите в Русия и ще целят финансова, икономическа и технологична изолация на страната. Те "ще отслабят ключови инструменти на руската държавна власт, ще причинят остри и незабавни икономически щети на Русия и ще държат отговорна руската клептокрация, която финансира и подкрепя войната на (руския президент Владимир) Путин", добави източникът.

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че сред засегнатите банки може да е и руската Сбербанк.

Според цитиран от Франс прес източник се очаква руската икономика да се свие "с 15 на сто или повече" през 2022 г. вследствие на войната в Украйна, наложените от Запада санкции. Нечуваната рецесия ще премахне ефекта от "икономическия напредък, постигнат от Русия през последните 15 години", според източника.

07.00

Екип на "Лекари без граници" е станал свидетел на руски удар по болница в Украйна

От "Лекари без граници" заявиха, че техен екип е станал свидетел на руски удар по болница в украинския град Миколайв (Николаев) на 4 април, предаде Ройтерс.

Пратеници на благотворителната организация са пребивавали в болницата, когато "в продължение на 10 минути" в близост до тях е имало "няколко експлозии", вероятно от касетъчни боеприпаси. Но лекарите са успели да се прикрият и са останали невредими, а при напускане на района са видели ранени хора и най-малко едни убит, се казва в съобщението.

Базираната в Женева организация не дава подробности как е узнала, че ударът е руски и не привежда доказателства за това в съобщението си. Ройтерс посочва, че не е в състояние да провери какво се е случило.

mediapool.bg