Кламер БГ - Новини: Румъния премества противовъздушната отбрана към Дунав

Румъния премества противовъздушната отбрана към Дунав

Война в Украйна

|
Съб, 30 Септ 2023г. 10:37ч.
Румъния премества противовъздушната отбрана към Дунав

Сн. БГНЕС

Румъния премества противовъздушната отбрана по-близо до дунавската си граница заради атаките с руски дронове срещу украински пристанища.

Страната изпраща допълнителни военни постове за наблюдение и патрули. В района са изпратени четири допълнителни американски изтребителя F-16 и е разширена зоната забранена за полети, съобщи БНТ.

Армията е построила две бомбоубежища в дунавското село Плауру, което се намира срещу украинския град Измаил.

При няколко инцидента край Плауру бяха открити части от руски дронове.

Генералният секретар на НАТО, както и румънските власти заявиха, че няма индикации атаките с дронове да са били насочени срещу Румъния, но ги определиха като "дестабилизиращи".

Радарната система за наблюдение на румънската армия е посочила и възможно неоторизирано навлизане в националното въздушно пространство. Засеченият сигнал е по маршрут към град Галац и е от тази нощ, когато руските сили са извършили нова серия от атаки срещу някои цели в Украйна, съобщават от Министерството на отбраната.

През нощта човек се обадил на телефон 112 и казал, че е видял нещо да пада. Разследващите са установили координатите и районът е изолиран. Свидетели също казват, че са чули самолети, прелитащи на малка височина и много силен шум, съобщи БТА.

Десетки пожарникари, жандармеристи и полицаи участваха през нощта в издирвателни операции за паднали предмети в поле в покрайнините на Галац. Претърсването беше подновено тази сутрин.

До този момент екипите на Инспектората за извънредни ситуации, полицията и граничната полиция не са установили падането на летящи обекти на територията на Румъния.

mediapool.bg