Кламер БГ - Новини: Малко вероятно е връщането на "Вагнер" да има голям ефект на бойното поле в Украйна

Малко вероятно е връщането на "Вагнер" да има голям ефект на бойното поле в Украйна

Война в Украйна

|
Съб, 30 Септ 2023г. 11:18ч.
Малко вероятно е връщането на "Вагнер" да има голям ефект на бойното поле в Украйна

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Малко вероятно е бившите служители на наемническата група "Вагнер" да предизвикат значителен стратегически или дори локален ефект на бойното поле в Украйна, обяви Институтът за изследване на войната, цитиран от Укринформ.

Според института има все повече сведения, че служителите на "Вагнер" действат заедно с Росгвардия и че Държавната дума на Русия ще разгледа предложения законопроект, който ще позволи на Росгвардия да формира доброволчески формирования.

Експертите отбелязват, че сегашният командир на "Вагнер" Антон Елизаров (с повиквателна "Лотос") преговаря с Росгвардия за това настоящият персонал на "Вагнер" да се присъедини към доброволчески формирования под ръководството на Росгвардия. при по-благоприятни за "Вагнер" условия.

Междувременно според руски вътрешен източник елементи от контингента на "Вагнер" в Беларус не искат да подписват договори нито с руското министерство на отбраната, нито с Росгвардия, съобщава институтът, цитиран от БТА.

Вместо това те планират да се присъединят към усилията на беларуския президент Лукашенко да създаде базирана в Беларус частна военна компания с бойци на "Вагнер" под командването на командир на "Вагнер" с повиквателна "Брест".

"Малко вероятно е частичното разполагане на бившия персонал на "Вагнер" в които и да е райони на фронтовата линия да породи някакъв значителен стратегически или дори локален ефект на бойното поле в Украйна", гласи заключението на Института за изследване на войната.

mediapool.bg