Кламер БГ - Новини: Пожари и разрушения: Нови руски удари срещу Украйна

Пожари и разрушения: Нови руски удари срещу Украйна

Война в Украйна

|
Нед, 01 Окт 2023г. 14:19ч.
Пожари и разрушения: Нови руски удари срещу Украйна

Пожари и разрушения: Нови руски удари срещу Украйна

През нощта руските войски са атакували Украйна с около 30 ударни безпилотни самолети от типа "Шахед-131/136", от които украинската ПВО е успяла да свали 16, съобщиха украинските военновъздушни сили, предаде агенция УНИАН.

В приложението за съобщения Teлеграм се казва, че дроновете са били изстреляни от южна, югоизточна и северна посока.

Властите съобщиха, че е била атакувана централната украинска Черкаска област, предаде Ройтерс.

"През нощта врагът масирано атакува нашата Черкаска област с безпилотни самолети. За съжаление, имаше удари по промишлени инфраструктура в (град) Уман", заяви губернаторът на Черкаси Игор Табурец в Телеграм.

"В резултат на това избухнаха пожари в складове", пише губернаторът, като уточнява, че става дума за складове за зърно. Един човек е бил ранен.

Руските окупационни сили отново атакуваха с ракети Харков. Взривовете са избухнали в нощта срещу неделя, 1 октомври. Това съобщи в Telegram кметът на Харков Игор Терехов. „Градът е подложен на ракетна атака – най-малко четири експлозии са станали в Харков“, пише той. В същото време началникът на Харковския военен гарнизон Сергей Мелник информира, че врагът е нанесъл удари по района на Харков от Белгород, първо със системата за противовъздушна отбрана С-300. Информацията за възможни щети и пострадали се установява. Мелник съобщи още, че в района е засечен вражески дрон.

Няколко руски области са атакувани днес от украински дронове и снаряди

Няколко руски области бяха атакувани днес от украински дронове и снаряди, при което бяха ранени трима души, а летище трябваше да отклони полетите си, съобщиха руските власти, цитирани от Франс прес.

"Тази сутрин украинските сили атакуваха със снаряди квартала с пазара в центъра на Шебекино", съобщи губернаторът на граничещата с Украйна Белгородска област Вячеслав Гладков. Той каза, че при нападението са били ранени трима души, включително жена, получила рана от осколка във врата.

Губернаторът на Брянска област, която също граничи с Украйна, съобщи за артилерийска атака, причинила щети, но без пострадали.

Смоленска област, западно от Москва, съобщи за пет свалени украински безпилотни самолета, а Краснодарският край на брега на Черно море - за един. В резултат на атака близкото летище в Сочи е трябвало временно да пренасочи някои полети към други летища.

Кримският мост, който свързва анексирания полуостров с континентална Русия, също беше затворен за кратко тази сутрин, без да се посочва причина.

Миналата седмица Украйна заяви, че стои зад ракетната атака, поразила щаба на руския Черноморски флот в Крим и нанесла сериозен удар на Кремъл.

Три товарни кораба напуснаха украинските черноморски пристанища след натоварване

Три товарни кораба днес напуснаха украинските черноморски пристанища, след като са били натоварени, съобщи системата за следена на корабния трафик MarineTraffic, предаде Ройтерс.

Съдовете използват временния "хуманитарен коридор", който беше очертан от Киев, след като Русия се отказа от споразумението, което позволяваше безопасно преминаване на украинския износ.

Вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков заяви миналия месец, че три товарни кораба са се насочили към украинските черноморски пристанища за по-нататъшен износ на храни и стомана.

Те трябваше да натоварят 127 000 метрични тона селскостопански продукти и желязна руда за Китай, Египет и Испания.

След като нахлу в Украйна миналата година, Москва затвори черноморските пристанища от един от най-големите световни доставчици на зърно, което Киев и западните му поддръжници нарекоха опит да използва световните доставки на храни като средство за изнудване.

Москва заяви, че пристанищата могат да бъдат използвани за доставки на оръжия. От юли 2022 г. пристанищата бяха отворени отново по силата на споразумение, постигвнато с посредничеството на ООН и Турция, която позволи на Русия да инспектира товара на корабите. Москва се отказа от сделката година по-късно и отново наложи блокада, като заяви, че исканията ѝ за по-добри условия за собствения й износ на храни и торове са били пренебрегнати, припомня Ройтерс.

Медведев: Западът тласка Русия към Трета световна война

Като се включват активно в бойните действия в Украйна, западните държави водят ситуацията към Трета световна война, предупреди заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, предаде ТАСС.

Руският политик се спира по-специално на идеята на ръководителката на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман за снабдяване на Украйна с ракети "Таурус", за да може киевският режим да нанася удари по територията на Русия. "Моля, това било в съответствие с международното право. Е, в такъв случай ударите по германските заводи, в които се произвеждат тези ракети, също ще бъдат в пълно съответствие с международното право", предупреди Медведев, предаде Ройтерс.

Той обърна внимание и на предложението на британския министър на отбраната Грант Шапс британските курсове за обучение на украински войници да бъдат преместени в самата Украйна. "Тоест да превърнем техните инструктори в законна цел за нашите въоръжени сили. С пълното съзнание, че те ще бъдат безмилостно унищожени. И вече не като наемници, а именно като британски специалисти от НАТО", посочи Медведев.

mediapool.bg