Кламер БГ - Новини: Путин ще се среща с "клуба на олигарсите" след отказа им да преведат "доброволни" вноски в бюджета

Путин ще се среща с "клуба на олигарсите" след отказа им да преведат "доброволни" вноски в бюджета

Война в Украйна

|
Вт, 14 Фев 2023г. 14:35ч.
Путин ще се среща с "клуба на олигарсите" след отказа им да преведат "доброволни" вноски в бюджета

Путин ще се среща с

Руският президент Владимир Путин се готви да се срещне с едрия бизнес след отказа му да преведе "доброволно" 200-250 милиарда рубли в бюджета. Очаква се президентът да присъства на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСПП) на 16 март в Московския дом на музиката. Като част от събитието Путин ще се срещне отделно с ръководството на съюза, пише "Ведомости", позовавайки се на два източника, близки до РСПП, и един на президентската администрация.

Според един от източниците през годината на войната бизнесът е натрупал въпроси, които "изискват пряк диалог с властите".

"За предприемачите това е шанс да говорят за належащите проблеми и да предложат начини за тяхното разрешаване", отбелязва събеседникът на "Ведомости". Путин не е разговарял с големия бизнес от 24 февруари 2022 г., когато събра предприемачи в деня на инвазията в Украйна. "За съжаление, срещата ни с вас протича в меко казано нестандартни условия, въпреки че я планирахме предварително", каза тогава той, откривайки събитието.

Тогава президентът на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин изнесе доклад пред държавния глава, в който отбеляза, че новите санкции ще бъдат много по-строги от всички предишни и ще засегнат много сектори: финансовия сектор, добивна промишленост и доставкитена технологично оборудване. "Те ще засегнат определени видове както суровини, така и компоненти, а веригите за доставки, транспортните и логистичните вериги могат да бъдат нарушени", прогнозира той.

Година след като започна войната, правителството реши да изиска от бизнеса да превежда "доброволни" вноски в хазната, за да покрие бюджетния дефицит. "Факт е, че финансовите резултати от миналата година бяха много добри и за много компании, особено през първото полугодие, резултатите за първите три тримесечия бяха силно положителни", обясни първият вицепремиер Андрей Белоусов.

Според изданието The Bell помощникът на руския президент по въпросите на икономиката Максим Орешкин е очаквал бизнесът да плати 200 милиарда рубли още в началото на пролетта и това ще бъде "подарък" за Путин. Предприемачите обаче отказаха да го направят.

"Компаниите обсъждаха тази идея почти два месеца и стигнаха до извода, че тя е неосъществима", каза Александър Шохин, ръководител на РСПП, пред изданието РБК, цитирано от "Москоу таймс".

Той обясни, че ще бъде трудно изпълнимо "както по отношение на маржовете на бизнеса през 2022 и 2023 г., така и по отношение на ситуацията с платените данъци".

Шохин посочи корпоративните процедури капо едно от препятствията за "доброволното" внасяне на милиардите и освен това подчерта, че всички пари, спечелени през 2022 г., вече са разпределени. Освен това "благоприятните пазарни условия" за повечето компании приключиха поради войната в Украйна и те загубиха цели пазари за продажби, припомни Шохин.

Правителството се замисли за "доброволни" плащания от едрия бизнес, след като се сблъска с нарастваща "дупка" във федералния бюджет. През януари дефицитът на хазната достигна 1.8 трилиона рубли, което е повече от половината от дефицита за цялата 2022 г. - 3.3 трилиона рубли.

mediapool.bg