Кламер БГ - Новини: Русия въоръжава с ядрени оръжия Северния флот

Русия въоръжава с ядрени оръжия Северния флот

Война в Украйна

|
Ср, 15 Фев 2023г. 12:55ч.
Русия въоръжава с ядрени оръжия Северния флот

Русия въоръжава с ядрени оръжия Северния флот

Русия компенсира намаляването на личния състав в Северния си флот с разполагането на тактически ядрени оръжия. Предоставянето на ядрени оръжия на тази част от руската армия се случва за първи път от разпадането на СССР, се казва в годишния доклад на норвежкото военно разузнаване, цитиран от "Дневник".

Норвегия твърди, че разполагането на ядрени бойни глави е "особено сериозна заплаха при няколко сценария", като взаимното недоверие "увеличава риска от нежелание събития и неразрибателство между Русия и НАТО".

В доклада на норвежкото министерство на отбраната се потвърждава, че "централна част от (руския) ядрен капацитет е разположена в корабите и подводниците на Северния флот".

Значителни части от личния състав на Северния флот са изпратени да воюват в Украйна, ноотслабването на конвенционалните сили расте това на ядрените. Норвегия"не може да се изключи локална война, която да се превърне в по-голям конфликт и да въвлече пряко Русия, САЩ и НАТО"

Сухопътните сили на полуостров Кола са намалели до една пета брой отпреди инвазията в Украйна.

"Конвенционалните сили на Русия значително отслабнаха заради настъплението срещу Украйна, а голяма част от оставащите там са свързани с войната. Освен това (Русия) е изразходила три четвърти от усъвършенстваните си наземни ракети в Украйна", продължава докладът

Това не прави Москва по-малко опасна, предвид резервите ѝ от старо оборудване. Ядрените ѝ сили остават "същите като преди войната", военновъздушните и военноморските остават "в общи линии непокътнати."

В доклада на норвежките служби се посочва, че "Русия е планирала цялостната окупация на Украйна, а амбицията ѝ е била да овладее възможно най-голяма част от инфраструктурата ѝ (като тя остане) непокътната".

mediapool.bg