Кламер БГ - Новини: ООН: Русия отказва помощ за засегнати от взривяването на язовира "Каховка"

ООН: Русия отказва помощ за засегнати от взривяването на язовира "Каховка"

Война в Украйна

|
Пон, 19 Юни 2023г. 12:43ч.
ООН: Русия отказва помощ за засегнати от взривяването на язовира "Каховка"

ООН: Русия отказва помощ за засегнати от взривяването на язовира

Русия е отхвърлила исканията за осигуряване на достъп до зоните под неин временен военен контрол, след като на шести юни беше взривен язовирът "Каховка", което предизвика наводнения и прекъсна доставките за цивилното население, съобщиха от ООН.

„Руското правителство досега е отхвърлило нашия призив за достъп до зони под негов временен военен контрол. ООН ще продължи да работи за получаване на необходимия достъп. Невъзможно е да се откаже да се предостави помощ на хора, които се нуждаят от нея“, каза в изявление Дениз Браун, координатор на хуманитарните въпроси на ООН в Украйна.

Международната организация призова руските власти да "действат в съответствие със задълженията си съгласно международното хуманитарно право" и обеща да търси необходимия достъп до засегнатите райони, окупирани от Русия.

Москва е готова да предостави достъп на хуманитарните екипи на ООН до левия бряг на Днепър, но само според руските закони - през окупираната от Русия територия, каза миналата седмица Генадий Гатилов, постоянен представител на Русия в офиса на ООН в Женева.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано призова международната общност да помогне за спасяването на жертвите на наводненията и обвини Русия, че не предоставя „никаква истинска помощ на хората в наводнените райони“.

„В окупираната територия е възможно да се помогне на хората само в определени райони - руските терористи правят всичко, за да гарантират, че има възможно най-много жертви на бедствието“, каза Зеленски миналата седмица.

Срутването на язовира на Каховската водноелектрическа централа, която беше контролирана от Русия, стана на 6 юни. В резултат на това започнаха наводнения в южната част на Украйна и в частите на Херсонска област, окупирани от руската армия.

До 18 юни броят на жертвите достигна 52: назначените от Русия окупационни власти съобщиха за 35 жертви на наводненията, докато украинското вътрешно министерство съобщи, че броят на жертвите е 17. Повече от 11 хиляди бяха евакуирани от двете страни.

Причината за разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа може да е експлозия в технически тунел, пише The New York Times, цитирайки видеозапис на последствията от разрушаването на язовира, на който не се вижда бетонната основа. Единственият изход до тази основа беше през технически тунел. Достъпът до него се контролираше от руски войски.

Тази версия беше потвърдена от украинския инженер Игор Стрелец, който прекара няколко месеца във водноелектрическата централа. По думите му основата на язовира е направена така, че да издържи почти всякакви външни въздействия. Той смята, че експлозията в тунела е единственото обяснение за разрушаването на бетонната основа, поради което язовирът е започнал да се срутва под напора на водата.

Освен това за експлозията свидетелстват данни от сеизмични сензори в Украйна и Румъния, както и топлинни сигнали, записани от американски разузнавателни спътници.

Украйна обвини Русия в подкопаването на язовирната стена. Кремъл нарече разрушаването на язовира "умишлен саботаж" от страна на Киев.

mediapool.bg